500 g sera białego półtłustego
500 g mąki pszennej
4 żółtka
120 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu lub octu
220 ml śmietany 12 %
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklanką koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami, z obu stron na złoty kolor. Każdą porcję dokładnie odsączyć z oleju na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
pięknie Ci wyszły, ja też zrobiłam serowe w tym roku:)
OdpowiedzUsuńSerowe według mnie najlepsze :)
Usuńte oponki spoglądają na mnie sprzed monitora i wołają "zjedz mnie"!
OdpowiedzUsuńWięc, proszę - częstuj się :)
UsuńPyszne super przepis
OdpowiedzUsuńMnom
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego :-) 7 minut i po oponkach...ser dałam chudy, ocet jabłkowy, cukier wanilinowy, ale i tak były przepyszne... Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiszę się, że skorzystałaś z przepisu i oponki zniknęły w oka mgnieniu :)
UsuńPychota
OdpowiedzUsuńwlasnie je robie
OdpowiedzUsuńIle około wyjdzie tych oponek?
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wychodzi sporo, myślę, że ok. 40- 50 sztuk.
UsuńJutro będę robić i zobaczymy co wyjdzie... A jak znikną wszystkie z talerza....to znaczy, że smakowały i dam kolejny komentarz, jak najbardziej pozytywny... 😊
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zrobiłam oponki-szczerze to wyszły przepyszne!!! Komentarz jak najbardziej pozytywny!
Dziekujęza pyszny przepis. Pozdrawiam
Ile to będzie 120g cukru?! I czy trzeba użyć śmietany 12%?! Czy może być inna.
OdpowiedzUsuńPolecam użycie śmietany 12%, z inną nie próbowałam, 120 g cukru to ok. 1/2 szklanki o pojemności 250 ml.
UsuńKupiłam śmietanę 30% zotta bo nie zauważyłam że w przepisie jest 12% też wyszły 😉
UsuńWitam. oponki serowe sa przepyszne dzis zrobilam je dla mojej rodzinki.Niestety nic nie zostało dla gosci .pozdrawaim.
OdpowiedzUsuńPrzyjechaly do mnie moje wnuczki i zamierzamy dzisiaj zrobić oponki wedlug twojego przepisu. Napewno sie udadzą. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbabcia z wnuczkami.
500g mąki ile to będzie szklanek?! Można użyć śmietany domowej czy nie koniecznie?! 220ml śmietany to będzie niecała szklanka?
OdpowiedzUsuńSzklanki mają różną pojemność, więc wolę podać składniki w gramach czy mililitrach, bo tak jest bardziej precyzyjnie. Ja używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml. 1 szklanka = 150 g mąki, czyli 500 g to ok. 3 1/3 szklanki mąki, ale trzeba pamiętać, że lepiej dosypać ją stopniowo, aby ciasto nie było za twarde, bo mąką jak wiadomo może być mniej lub bardziej wilgotna, a przez to lżejsza lub cięższa. O jaką śmietanę domową chodzi? Ja używam 12 % i taką polecam, 220 ml to niepełna szklanka 250 ml.
UsuńPyszne. Robiłam dzisiaj:}
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy! Planuje smażyć te oponki na oleju kokosowym - nie powinno to chyba robić różnicy?
OdpowiedzUsuńZ tego co kojarzę temperatura dymienia oleju kokosowego to ok. 200 stopni, powinien być więc odpowiednim tłuszczem do smażenia oponek, choć sama zawsze używam do smażenia oleju rzepakowego.
UsuńOponki są zasmaczyste 😃 ja zamiast śmietany daje np jogurt naturalny grecki
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dobre:) Polecam
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję, dzisiaj smazylam Według twojego przeepisu są naprawdę wspaniałe Dziękuję bardzo ,
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jeden z lepszych przepisów, a coza tym idzie jedne z lepszych oponek. Mniam
OdpowiedzUsuńŚmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna
UsuńBardzo smaczne👌🥰
OdpowiedzUsuńCzy może być twaróg z wiaderka?
OdpowiedzUsuńJeśli ser z wiaderka jest bardzo gęsty to tak, jeśli nie, trzeba będzie dodać więcej mąki lub zmniejszyć jego ilość w przepisie, aby konsystencja ciasta była odpowiednia - aby dało się ciasto zagnieść i wyciąć oponki.
UsuńBardzo dobre!:)
OdpowiedzUsuńWlasnie je zrobilam! Smaczne i szybko sie je robi! Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń