To jedno z pyszniejszych dań, jakie ostatnio jadłam. Smakowite połączenie kaszy z zielonymi warzywami to strzał w dziesiątkę. Pęczetto czyli takie risotto z kaszy pęczak, powstało z tego co miałam pod ręką. O tej porze roku brakuje smacznych, świeżych warzyw, ale z powodzeniem można użyć mrożonych. Powtórka będzie niebawem, bo mąż wciął 3/4 patelni ;)
Składniki:
200 g kaszy pęczak
1 średnia cebula
1/4 pora
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr buliony drobiowego
300 g piersi z kurczaka
1/2 brokuła
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki bobu
100 g zielonej fasolki szparagowej
3/4 szklanki świeżego szpinaku
1/2 łyżki posiekanego lubczyku
świeżo zmielony czarny pieprz
Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Wrzucić pokrojonego drobno
pora oraz posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek. Wsypać kaszę i wymieszać. Smażyć do czasy, aż kasza zrobi się szklista.
Wlać chochelkę bulionu i dusić do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Podlewać stopniowo bulionu. Brokuła podzielić na różyczki. Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki.
Warzywa razem z bobem ugotować na półtwardo w parowarze lub na parze.
Bób obrać ze skórki. Pierś z kurczaka pokroić na paski. Kiedy kasza wchłonie 3/4 bulionu,
wrzucić pierś z kurczaka oraz pokrojony seler naciowy. Dusić do
miękkości. Podlać pozostałym bulionem i dodać ugotowane warzywa oraz
świeży szpinak. Całość dusić jeszcze około 5 minut. Posypać posiekanym
lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać gorące.
pyszne to pęczetto! (kocham tę nazwę!!!) :D
OdpowiedzUsuńhehe:D bardzo chwytliwa nazwa :)
OdpowiedzUsuńi apetycznie się prezentuje!