Herbata z hibiskusa z miodem i cytryną
Składniki:
4 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
1/2 cytryny
1 litr gorącej wody
2 łyżki miodu
Kwiaty hibisuksa wsypać do dzbanka, zalać wodą w temperaturze 80 stopni. Dodać plasterki cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem), przykryć o odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Dosłodzić miodem. Pić gorącą.
Herbata z lipy z malinową konfiturą i cytryną
Składniki:
300 ml gorącej wody
1 łyżka konfitury malinowej
1 łyżeczka miodu
2 plasterki cytryny
Kwiaty lipy zalać wodą o temperaturze 90 stopni. Przykryć i zaparzyć przez około 5 minut. Przecedzić. Do herbaty dodać miód i konfiturę. Wymieszać. Dodać plasterki cytryny. Pić gorącą.
Herbata z rumem, zielem angielskim i kolendrą
Składniki:
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
1 litr gorącej wody
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
50 ml rumu
miód (do smaku)
Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu. Dodać herbatę i wymieszać. Wsypać do dzbanka i zalać wodą w temperaturze 95 stopni. Zaparzyć przez około 10 minut. Dolać rum i wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku. Pić gorącą.
Herbata miks owocowy z cynamonem i sokiem malinowym
Składniki:
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
1 litr wody (95 stopni)
1 pomarańcza
2 mandarynki
1 słodkie jabłko
1/2 cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka domowego soku malinowego
cukier trzcinowy (do smaku)
Herbatę zalać wodą, dodać cynamon, sok wyciśnięty z pomarańczy, plasterki sparzonej cytryny i mandarynki oraz pokrojone w kawałki jabłko. Parzyć około 10 minut. Dodać sok malinowy i cukier trzcinowy. Podawać gorącą z cząstkami owoców.
Herbata all spices z miodem
Składniki:
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
1 litr gorącej wody
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka goździków
kawałek kory cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki miodu
Goździki, cynamon i gałkę muszkatołową utrzeć w moździerzu. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Rozetrzeć. Herbatę wsypać do dzbanka, dodać przyprawy i zalać wodą o temperaturze 95 stopni. Przykryć i parzyć około 5 minut. Dosłodzić miodem. Podawać gorącą.
Przypominam o trwającym konkursie KLIK
super, ja jestem fanka rooibos. choc i taki hibiscus naturalny uwielbiam/...
OdpowiedzUsuńAch, spróbowałabym każdej z tych herbat. Uwielbiam te aromatyczne, przepyszne rozgrzewacze.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piłam herbaty z kolendrą i zielem angielskim... Brzmi intrygująco, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńFajne herbatki! A mi się marzy taka przezroczysta filiżanka, jak na ostatnim:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe w sam raz na pogodę za oknem ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale rozgrzewające herbatki :) Zaciekawiła mnie ta z zielem angielskim :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakuje bardzo ciekawie. Polecam spróbować :)
Usuń