Jakiś czas temu wspominałam o mojej współpracy z firmą Jacobs, która polegała na przygotowaniu autorskiego przepisu na kawę na gorąco. Postawiłam na aromat przypraw, smak dobrej kawy i słodycz czekolady. Wyszła z tego naprawdę pyszna, rozgrzewająca propozycja na chłodne dni. Przepis na tę kawę został opublikowany na stronie Jacobs, a znajdziesz go TUTAJ. Wklejam go również na blog, abyście mieli go "pod ręką".
Składniki:
2 łyżeczki kawy Jacobs Cronat Gold
4 kostki czekolady gorzkiej 70 %
200 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki chili w płatkach
2 łyżeczki syropu czekoladowego
3 łyżki śmietany kremówki 30%
Trzy kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną, ciepłą czekoladę przelać do woreczka (najlepiej strunowego). W rogu woreczka zrobić małe nacięcie. Całą szklankę ozdobić fantazyjnym wzorkiem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać syrop czekoladowy, cynamon i imbir. Wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gorącą kawę przelać do szklanki z czekoladową dekoracją. Wierzch udekorować bitą śmietaną, płatkami chili i stratą kostką czekolady. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Ja pięknie podana :D
OdpowiedzUsuńTen wzorek na szklance-fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na podanie czekolady, aż żal wypić:D
OdpowiedzUsuńbrrrr jak zimno! idealna kawka w taki czas:)
OdpowiedzUsuńchilli i czekolada.. rozkosznie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą szklanką! Muszę kiedyś zaryzykować z tym chilli:)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda. Aż się chce spróbować od razu!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
justyna
www.rodzinka-cafe.pl
Dziś, ze względu na paskudną, jesienno-deszczową pogodę zdecydowałam się skorzystać z Twojego przepisu na kawę z czekoladą i chilli. Wykorzystałam kawę z etnocafe, którą po zmieleniu i zaparzeniu w kawiarce dodałam do reszty składników, tak, jak w Twoim przepisie. Wyszła przepyszna! Idealny smak, rozgrzewająca i poprawiająca nastrój w to paskudne popołudnie! Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu! :)
OdpowiedzUsuń