Składniki:
500 g mąki
35 g drożdży
2/3 szklanki mleka (szklanka250 ml)
70 g cukru
2 jaja
70g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
35 g drożdży
2/3 szklanki mleka (szklanka250 ml)
70 g cukru
2 jaja
70g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
Nadzienie: powidła, marmolada różana, budyń, czekolada
Pisaki do dekoracji lub lukier
Mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru. Smacznego!
jeju jakie sliczne bułeczki! słodziuteńkie!:)
OdpowiedzUsuńgenialne! :D jestem pod wrazeniem!
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki ! Niejadki będą zachwycone :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie tylko niejadki ;) Mąż wciął pół blachy ;)
Usuńsą urocze, chętnie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńSą też bardzo smaczne :) Koniecznie zrób! :)
Usuńjakież one przeurocze ;) jak ktoś ma dzieci, byłby w niebo wzięta. Mi się papa cieszy jak patrzę na te świnki, a co dopiero maluch ;;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
he he kupie drożdze i tez takie zrobie :))
OdpowiedzUsuń