Na jeden chleb (keksówka 30 cm):
1 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody
1 szklanka naturalnej maślanki
3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
50 g drożdży (1/2 kostki)
1 szklanka otrębów pszennych
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Opcjonalnie:
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki siemienia lnianego
ziarna sezamu
1 łyżka prażonej cebulki
1 łyżka maku
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę.
Upiekłam ten chleb,pyszny jednak skórki bardzo twarde.. Taki ma być czy coś mi nie wyszło? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńSkórka w tym chlebie po upieczeniu jest chrupiąca, ale nie twarda. Chleb przechowywany w płóciennej torbie szybko nabiera miękkości.
UsuńPo upieczeniu zrasić górę chlebka wodą i zawinąć w sciereczkę, skórka chlebka zmięknie.
OdpowiedzUsuńMożna wykorzystać ten patent, ja jednak uwielbiam chrupiącą skórkę w chlebie :)
UsuńChlebek wyszedł bardzo dobry tylko następnym razem zmniejszę ilość soli bo jak dla nas wyszedł troszkę za słony:)
OdpowiedzUsuńwitam! czy zamiast maślanki mogę dodać kefir?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zamienić maślankę na kefir :)
UsuńMam pytanie :czy włączamy tylko grzałkę dolną?
OdpowiedzUsuńTak, ja piekę tylko na dolnej grzałce.
Usuńwitam , niestety mi chlebek nie wyszedł, zakalec w środku , nie wiem czy cos źle zrobiłem czy to wina piekarnika :( ale przepis jest fajny i łatwy
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie ciasto było zbyt luźne lub to rzeczywiście wina piekarnika. Proszę następnym razem dodać więcej maślanki (lub gęstego jogurtu czy kefiru) a zmniejszyć ilość wody oraz spróbować piec chleb na grzałce góra-dół.
UsuńJak już nie raz piekłaś - wiesz że można wiele rzeczy dodać do ciasta chlebowego.
OdpowiedzUsuńWarzna jest gęstość ciasta i czas rośnięcia.
Bardzo dziękuję za ten przepis! Jest w sam raz dla mnie, bo nie zawsze mam czas czekać, aż ciasto wyrośnie, żeby dalej je "obrabiać". Zarabiam chleb, wstawiam do piekarnika i czekam już tylko na gotowy, pyszny i zdrowy chlebek!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Jeszcze takiego nie piekłam.Czy zamiast drożdży świeżych można dać suche.
OdpowiedzUsuńTak, można. 25 g świeżych to ok. 7 g suszonych.
UsuńCzy można użyć mąki pełnoziarnistej zytniej?
OdpowiedzUsuńTego chleba na takiej mące nie piekłam, myślę, że można spróbować - chleb na pewno będzie cięższy i mniej wyrośnięty. Można też zmieszać mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą żytnią pół na pół.
UsuńCzy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej i czy w tej samej ilości?
OdpowiedzUsuńMożna użyć, chleb będzie mniej wyrośnięty. Polecam także chleb bez maślanki orkiszowy: https://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2020/03/ekspresowy-chleb-orkiszowy.html
UsuńJeszcze nie spróbowałam, bo gorący, ale ładnie urósł (•‿•). I pierwszy raz się nie przypalił.
OdpowiedzUsuńSuper :) Proszę dać znać jak smakował :)
UsuńWitam zaciekawił mnie przepis spróbuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuń