Ekspresowe w przygotowaniu rogaliki z zaledwie 3 składników :) Pyszne, proste w przygotowaniu i świetne na wiele okazji :) Ciasto samo w sobie jest bez dodatku cukru, ale nadziać możecie je dowolnie - marmoladą, konfiturą czy nutellą i dodatkowo posypać cukrem pudrem. Będzie pysznie :D Skusisz się? ;)
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g zimnego masła 82%
250 g półtłustego twarogu
Nadzienie:
marmolada
nutella
350 g mąki pszennej
250 g zimnego masła 82%
250 g półtłustego twarogu
Nadzienie:
marmolada
nutella
Dodatkowo:
1 małe jajko (do posmarowania rogali)
cukier puder (do oprószenia)
Twaróg rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz rozgnieciony ser. Całość zagnieść szybko na ciasto. Podzielić na dwie porcje formując kulki, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Każdą porcję schłodzonego ciast rozwałkować na okrąg o grubości kilku milimetrów. Każdy okrąg podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach ciasta ułożyć po około 2 łyżeczki marmolady lub nutelli. Zwinąć ciasto od strony nadzienia i zlepić dokładnie boki, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć cały trójkąt ciasta tworząc rogala. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez około 25 minut, aż rogaliki się zarumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Właśnie robię , wyglaaja na pyszne... :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńSuper przepis jutro będę robiła dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper :) Zapraszam po więcej inspiracji nie tylko na słodkości :)
Usuń