Teraz, kiedy warzywa najlepiej smakują warto sięgać po nie codziennie :) Uwielbiam nadziewane papryki, bo możliwości na farsz jest nieskończona ilość :D Dziś w wersji pikantnej w stylu meksykańskim - z wołowiną, fasolę i kukurydzą. Pyszny, pełnowartościowy posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy, bo świetnie smakują także następnego dnia po odgrzaniu.
Składniki:
2 czerwone papryki
1 papryka zielona
1 papryka żółta
Nadzienie:
400 g wołowego mięsa mielonego
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100 g ryżu basmati
1/2 szklanki czerwonej fasoli
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól (do smaku)
chili w proszku (do smaku)
1/2 łyżki oregano
2 łyżki oleju
2 czerwone papryki
1 papryka zielona
1 papryka żółta
Nadzienie:
400 g wołowego mięsa mielonego
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
100 g ryżu basmati
1/2 szklanki czerwonej fasoli
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
sól (do smaku)
chili w proszku (do smaku)
1/2 łyżki oregano
2 łyżki oleju
125 g mozzarelli
2 łyżki startego twardego sera (grana padano)
Papryki przekroić na połówki, oczyścić z białych części i nasion. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać mięso i smażyć na mocniejszym gazie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż, koncentrat i passatę. Smażyć krótko, dodać fasolę i kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Papryki nafaszerować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut, do miękkości papryk. Chwilę przed końcem pieczenia na paprykach położyć pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz starty, twardy ser. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)