środa, 28 lipca 2021

Spaghetti z cukinią w sosie śmietanowym z pesto

Obiad w 15 minut? Proszę bardzo :) Podrzucam Wam przepis na pyszne spaghetti w sosie śmietanowym do przygotowania w zaledwie kwadrans (nie licząc czasu na zagotowanie wody na makaron) ;) Mięsożercy mogą dodać pierś z kurczaka lub w wersji bardziej kalorycznej - wędzony boczek ;) 


Składniki (na 2 porcje):
150 g makaronu spaghetti
250 ml płynnej śmietany 18% (z kartonika)
1/2 małej cukinii
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól (do smaku) 
Pesto:
1 1/2 szklanka rukoli
1/4 szklanki liści bazylii 
2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu) 
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
1 mały ząbek czonsku
sól (do smaku) 
Dodatkowo: 
3 łyżki startego grana padano (lub parmezanu)
kilka listków świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz 




Składniki pesto zblendować. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię i smażyć ok. 2 minuty. Wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku. Podgrzać do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Wyłączyć gaz, dodać pesto i wymieszać. Makron odcedzić i dodać do sosu, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu, posypany serem, bazylią i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego! 

Rady: Dla podbicia smaku możecie dodać podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. 


1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...