środa, 16 maja 2018

"Niebiański" sernik na zimno z borówkami

Uwielbiam takie proste i efektowne ciasta :) Serniki na zimno to jedne z tych słodkości, których przygotowanie nie zajmuje z reguły więcej niż kilkanaście minut. Ten bajecznie kolorowy sernik w odcieniach błękitu to świetna propozycja na deser dla osób, które cenią sobie prostotę i nieskomplikowane przepisy, a jednocześnie lubią efektownie wyglądające desery. Taki sernik świetnie sprawdzi się podczas imprez dla dzieci, a także w letnie, gorące popołudnia jako małe co nieco do kawy na zimno. Koniecznie spróbujcie ;) 



Składniki: 
1 kg trzykrotnie mielonego sera twarogowego (z wiaderka)
8 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
1 galaretka szafirowa (wieloowocowa) 
1 1/2 łyżki żelatyny 
Dodatkowo: 
100 g okrągłych biszkoptów 
2 galaretki niebieskie (wieloowocowe) 
125 g borówek 




Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i pozostawić do przestudzenia. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodać 5 łyżek cukru pudru oraz ekstrakt. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową przełożyć na biszkopty. Wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Szafirową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (3/4 szklanki), przestudzić. Drugą porcję sera zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na tężejącą jasną masę serową wylać masę szafirową. Ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu sernika ułożyć borówki. Niebieskie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić. Tężejące galaretki wylać na wierzch sernika. Wstawić do całkowitego stężenia. Smacznego! 

Rady: Aby borówki nie podniosły się do góry, należy lekko docisnąć je do sernika, następnie zalać kilkoma łyżkami galaretki i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Potem wylać na wierzch sernika pozostałą część galaretki. 

59 komentarzy:

  1. ależ to smerfnie wyglada :) musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny tort. Stad widze, że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może Pani polecić jakiś konkretny twaróg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do serników na zimno można użyć większości dostępnych na rynku serów z wiaderka. Sama używam różnych ;) Większe znaczenie ma wybór sera w przypadku sernika pieczonego. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Chyba nie wszystkich dostepnych serów.😕mi sernik nie wyszedł.

      Usuń
    3. Co dokładnie nie wyszło? Nie stężał? Jeśli tak to nie wina sera, ale żelatyny, być może rozpuszczona była we wrzącej wodzie i straciła właściwości żelujące?

      Usuń
  4. Juz to czuje skwar a ja wcinam pyszny zimny deser pycha a wygląda oblednie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) Polecam gorąco :D

      Usuń
  5. Wkrótce sama też sobie zrobię ☺pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie kupiona galaretka niebieska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mniejszym sklepie spożywczym. Myślę, że bez problemu jest dostępna w większych i mniejszych marketach.

      Usuń
    2. Szukałam niebieskiej galaretki w dwóch dużych marketach i niestety nie było, kupiłam więc cytrynowe

      Usuń
  7. Tej żelatyny ma byc 1,5 opakowania tak? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej formy Pani używa, że po wyjęciu tak ładnie się prezentuje? Ma idealny kształt:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tortownica z silikonową obręczą i szklanym dnem :)

      Usuń
  9. czy mozna uzyc ser bez laktozy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam sernika na serze bez laktozy, ale myślę, że nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencję sernika. Można spróbować.

      Usuń
    2. Tak można, mój mąż nie może laktozy i wszystko robię na produktach bez laktozy, nie ma różnicy

      Usuń
  10. Proszę podpowiedzieć jak Pani robi ze owoce nie pływają.. moje zaczęły pływać zamiast byc przy dnie.
    P.S. Bardzo się ciesze ze trafiłam na Pani bloga super pomysły i inspiracje będę bywać tu częściej:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce trzeba lekko docisnąć do sernika, tak by się przykleiły, nalać delikatnie łyżką niewielką porcję galaretki i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wylać resztę galaretki :)

      Usuń
  11. Super pomysł. Ciasto bardzo efektownie wygląda. Mało przy nim pracy. Najdłużej czeka się na ostygnięcie żelatyny i galaretek. Moim zdaniem można od razu w 3 pojemnikach przygotować oddzielnie żelatynę, pojedynczą galaretkę i podwójna galaretkę i w razie konieczności dodatkowo ochłodzic wstawiając pojemniki do zimnej wody. Wówczas czas przygotowania skraca się jeszcze bardziej. Ciasto zniknęło szybciej niż potrzeby czas na jego przygotowanie. ;) Użyłam galaretek Gellwe jagodowo-jeżynowych.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy na wierzch na pewno 600 ml ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak 2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek dla Smerfów ☺😚

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię drugie podejście i niestety to z tą szafirową galaretką to kit,za pierwszym razem dałam 1 szafirową i po zastygnięciu były warstwy białej, za drugim razem dałam 2 i wyszło ledwie niebieskie,myślę że był dodany barwinik, sernik dobry ale jestem rozczarowana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo rozumiem, po dodaniu szafirowej galaretki do połowy porcji masy serowej, masa była biała? Nie używam barwników i do tego ciasta również go nie dodawałam, tak jak w przepisie dodana była tylko galaretka szafirowa do masy serowej. Wiele osób korzystało z przepisu i kolor był wyraźnie widoczny.

      Usuń
    2. Może dodalas galaretkę w proszku?

      Usuń
    3. Termomix za przeproszeniem zastanów się nim napiszesz taki komentarz. Jako jedynej by nie wyszło ???? Jak widać może nie potrafi Pani zrobić? Nie można autorce zarzucać że ściemnia ! Skoro 100 innym też wyszło. Mnie osobiście wychodzi za każdym razem wg podanego przepisu. Banalnie proste ale i smaczne i robi wrażenie ! Gorąco polecam !!!

      Usuń
  16. Serniczek zrobiony dla synka na pierwsze urodziny- w sobotę goście zasmakują 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  17. Czy robiła Pani ten sernik z innymi owocami np. Ananas brzoskwinia z galaretką brzoskwiniową?
    Z borówkami robiłam pyszny polecam🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten akurat nie, ale do innych serników na blogu dodawałam również inne owoce i smaki galaretek.

      Usuń
  18. A mogą być mrożone borówki

    OdpowiedzUsuń
  19. A mogą być mrożone borówki

    OdpowiedzUsuń
  20. Obłędnie wygląda, muszę spróbować. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam ciasta na zimno ,na pewno to zrobię😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Zachęcam do podzielenia się zdjęciami :)

      Usuń
  22. Czym ser jest zabarwiony na niebiesko?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki przezroczystej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak ale należy zmniejszyć ilość cukru - może wyjść za słodkie ;)

      Usuń
  24. Zrobione chłodzi się 😁 a galaretki kupiłam w Auchan

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzień dobry czy można pominąć ekstrakt waniliowy

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...