Uwielbiam kremowe, pożywne zupy w bajecznie wiosennych kolorach. Są nie tylko idealnym posiłkiem, który można zabrać ze sobą np. do pracy, ale także prawdziwą bombą witaminową. Dziś przepis na prawdziwie wiosenny krem ze szparagów. Podany z płatkami chili i wyrazistym w smaku serem cheddar zachwyci swym smakiem wielbicieli zup o kremowej konsystencji z pikantnymi akcentami :) Sezon na szparagi w pełni, więc korzystajcie :)
Składniki:
1 pęczek (ok. 500 g) zielonych szparagów
1 litr bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta cukru
sól (opcjonalnie do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
100 ml śmietanki 30%
Do podania:
3 łyżki wiórków sera cheddar
1/4 łyżeczki płatków chili
W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać drobno pokrojoną cebulę, szczyptę cukru i soli. Smażyć chwilę do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do pozostałych składników i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz (opcjonalnie) solą. Zupę zmiksować na gładki krem. Dolać śmietankę i ponownie, krótko podgrzać. Krem podawać z cheddarem i płatkami chili. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)