Składniki (na formę 36 cm x 26 cm):
Biszkopt:
3 duże jajka
1/2 szklanki* cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki octu 10%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta czerwonego barwnika spożywczego (można pominąć)
Masa serowa:
1 kg gęstych serków naturalnych homogenizowanych
8 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki ciepłej wody
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
Dodatkowo:
700 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
700 ml gorącej wody
*szklanka o pojemności 250 ml
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (dolna grzałka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka, barwnik i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa serowa: Czekoladę posiekać na małe kawałki. Serki zmiksować z cukrem oraz ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Wlewać cienką strużką do masy serowej cały czas miksując. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Na wystudzony biszkopt ułożyć umyte i osuszone truskawki (miejscami po szypułkach do dołu). Na truskawki wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!
Mam nadzieję że smakuje ta samo świetnie, jak wygląda.😋
OdpowiedzUsuńZaczyna się sezon truskawkowy to spróbuję 😊
OdpowiedzUsuń