Składniki (na 3 porcje):
200 ml śmietanki 30%
80 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
2 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
3 mandarynki
1 łyżka startej gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Do schłodzonej śmietany dodać cukier trzcinowy i zmiksować na sztywno. Cały czas miksując wlewać rozpuszczoną czekoladę. Mandarynki obrać ze skórki i wyfiletować za pomocą ostrego noża. Mus przełożyć do kieliszków lub pucharków, na wierzchu ułożyć mandarynki. Posypać płatkami migdałów i startą czekoladą. Smacznego!
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo pyszny ;) Polecam :)
Usuńobłędnie pyszny, obłędnie elegancki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie sprawdzi się także na wyjątkowe okazje ;)
Usuń:D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń