Ciasto:
5 dużych jajek
1 1/4 szklanki* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 1/2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
220 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta barwnika spożywczego w proszku różowego lub czerwonego (u mnie czerwień makowa)
Krem:
330 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta spożywczego barwnika w proszku różowego lub czerwonego (u mnie czerwień makowa)
Dodatkowo:
200 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
250 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone)
Do dekoracji:
100 g malin
50 g gorzkiej czekolady 70%
4 łyżki płatków migdałowych
*szklanka 250 ml
Ciasto: Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania stopniowo dosypywać cukier z cukrem waniliowym. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta dodać olej oraz wodę, zmiksować. Dosypywać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać barwnik spożywczy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Wylewać po 3 łyżki każdego ciasta na sama środek, naprzemiennie, aż do wyczerpania obydwu kolorów.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, ekstrakt z wanilii, śmietan fix oraz barwnik. Wszystko zmiksować na gładki, gęsty krem.
Ciasto przekroić na dwa, równe blaty. Pierwszy blat wysmarować dżemem truskawkowym i ułożyć rozmrożone (lub świeże) maliny. Na maliny wyłożyć 3/4 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować płatkami migdałów, posiekaną czekoladą oraz malinami. Tort schłodzić przed podaniem. Smacznego!
#OlejWielkopolski #OlejKonwenanse
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)