czwartek, 20 lipca 2017

Najlepsze ogórki kiszone

Ten przepis jest ze mną od lat :) Najlepsze, intensywne w smaku i aromatyczne ogórki według przepisu mojej mamy. Taki smak pamiętam z dzieciństwa :) Klasyka w najpyszniejszym wydaniu :) Idealny dodatek do drugiego dania, zupy ogórkowej, na kanapki czy do sałatek. A Wy macie swój ulubiony przepis na kiszone? :) 



Składniki (na ok. 10 litrowych słoików): 
4 kg średniej wielkości ogórków 
Zalewa: 
4 litry wody (najlepiej przefiltrowanej)
150 g soli 
Dodatkowo (na każdy słoik):
1 gałązka kopru
1/4 łyżeczki gorczycy
2 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 ziarna czarnego pieprzu 
4 cm kawałek chrzanu 





Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na spód każdego słoja dać przyprawy. Ogórki umyć i osuszyć. Ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki natychmiast zakręcać. Smacznego! 

Rady: Nakrętki oraz brzegi słoika muszą być całkowicie suche przed zakręceniem. Dla pewności należy wytrzeć je suchą szmatką.  

16 komentarzy:

  1. to juz chyba pora na zrobienie wlasnych ogorkow. dziekuje! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ;) Teraz właśnie jest czas na ogórkowe przetwory ;)

      Usuń
  2. Dzięki że przepis też tak robię ale nie dodaje liść laurowy i pieprz.Zrobię w/w Twojego przepisu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ogórki to są chyba kiszone, bo w zalewie nie mają octu.Konserwowe w zalewie mają ocet.

      Usuń
    2. Tak, to są ogórki kiszone ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na opinię ;)

      Usuń
  4. do ogorkow kiszonych nie daje gorczycy pieprzu i lisci laurowych to dodaje się do ogorkow konserwowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaje się i są pyszne

      Usuń
    2. Dokładnie tak ;) Ja zawsze daję i są pyszne.

      Usuń
  5. jeszcze płaska łyżeczka cukru , po to by ogórki nie wchłonął za dużo soli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej metody nie praktykuję, zawsze można zmniejszyć ilość soli dodanej do zalewy ;)

      Usuń
    2. witam! czy po zalaniu ogórków wynosisz w chłodne miejsce, czy trzymasz kilka dni w temp.pokojowej aż zmienią kolor? ja po zalaniu wodą odkręcam ogórki na noc, następnego dnia znów przekrecam i trzymam dwa dni i do piwniczki siup! pozdrawiam rysiaa

      Usuń
  6. czy ogórki po zalaniu gorącą wodą wynosisz od razu do piwnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wynieść od razu i właśnie z reguły tak robię.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...