środa, 3 maja 2017

Ekspresowy chleb na jogurcie (bez zagniatania, wyrastania)

Przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Lubię takie ekspresowe przepisy, które ratują nas, kiedy braknie bazowego składnika na śniadanie czy kolacje. Ten chleb powstał na bazie przepisu na chleb z otrębami na maślance (PRZEPIS), który pojawił się na blogu ponad 5 lat temu i był pierwszym stworzonym przeze mnie wpisem ;) Z racji braku kilku składników, potrzebnych do jego przygotowania postanowiłam poeksperymentować i znaleźć w kuchni zamienniki. Efektem tego jest - jak sami widzicie pyszny, wyrośnięty bochenek, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Koniecznie spróbujcie ;) 



Składniki: 
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
250 g jogurtu naturalnego
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1/2 łyżki granulowanego czosnku
1/2 łyżki ziół prowansalskich 
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka czarnuszki (do posypania) 




Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm). Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę. 

Rady: Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku. 
Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...