Najlepsze na świecie rurki z kremem robi moja mama :) Wiadomo - lata praktyki czynią mistrza :) Postanowiłam jednak w końcu upiec je sama. Myślę, że wyszło całkiem w porządku. Dziś więc dzielę się z Wami przepisem na moje pierwsze, własnoręcznie upieczone rurki. W zeszycie z przepisami mamy widnieją 3 ciasta na rurki, ja wykorzystałam przepis na te kruche, choć równie pyszne są krucho-drożdżowe czy półfrancuskie (wiem, jadłam:). Te, które upiekłam nie są za słodkie, więc zapewniam, że na jednej nie poprzestaniecie...Warto upiec je np. na Tłusty Czwartek :)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
200 g masła 82%
100 g cukru pudru
3 żółtka
3-4 (pełne) łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek cukru
700 ml mleka
200 g masła 82%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej (do wysmarowania foremek na rurki)
Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli oraz przesiany cukier puder. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i stopniowo wyrabiając ciasto dodawać śmietany. Po dodaniu śmietany szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do schłodzenia do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krem: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu używając 700 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Masę wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Ciasto kruche rozwałkować (najlepiej partiami), bardzo cienko i pociąć w 1,5-2 cm długie paski. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej kończąc na szerszej. Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20-22 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe kruche rurki ostrożnie zdjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ruraki nadziać za pomocą szprycy kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Piękne zdjęcia a rurki zapewne przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie sposób się od nich oderwać ;)
Usuńprezentują się fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńNo, myślę, że jak na pierwszy raz nie jest źle ;)
Usuńwyglądają obłędnie wieki nie jadłam rurek:)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy tak trafiają w moje gusta, że nie sposób wgl nie polubić i nie dać obserwacji takiemu blogowi :) Gratuluję talentu. Mniam!
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za robienie tych rureczek z kremem, na pewno będą dobre jak na przepisie.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :) Gdzie mogę kupić takie foremki?
OdpowiedzUsuńForemki można bez problemu kupić w internecie oraz z sklepach z akcesoriami gospodarstwa domowego.
UsuńUwietlbiam rurki z kremem! Przypadkiem natknęłam się w internecie na foremki, od razu zakupiłam i właśnie czekam, aż wystygnie budyń :D
OdpowiedzUsuńIle rurek wychodzi z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńW zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości foremek powinno wyjść ok. 25-30 szt.
Usuń