Składniki:
1 bułka z ziarnami
1/2 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plastry pomidora
garść rukoli
1/4 czerwonej cebuli
szczypiorek
1 łyżeczka majonezu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Bułkę przekroić na połówki, ale nie do końca. Środek bułki posmarować oliwą i podgrzać na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Spód bułki posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, plastry pomidora i krążki cebuli. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Na gorący olej wbić jajko. Jajko smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Jajko przełożyć na bułkę, posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Pyszotka i to lejące się żółteczko, mniam:)
OdpowiedzUsuńI to się nazywa śniadanie mistrzów!
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńtakie burgery są o niebo lepsze od tych z fast foodów!
OdpowiedzUsuńNosz kurcze muszę przyznać, że pomysł ekstra :D aż chyba skoczę po jajka :D Na kolacje chyba też się nada?.. Koniec z steakhousewrocław!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie! Zrobiłam dzisiaj na śniadanie dla siebie i męża. Zjedliśmy ze smakiem. Naprawdę pyszne. Będę częściej wracać do tego przepisu. Pozdrawiam, agata
OdpowiedzUsuńFajnie, że skorzystałaś z przepisu. Ja uwielbiam jajka pod każdą postacią, więc taki sposób ich podania jest wariacją na temat klasycznego sadzonego.
UsuńSuper zobaczymy co Żonka na to jak zrobię jutro na śniadanko :) - my jednak lubimy bardziej "ścięte" ale pomysł extra
OdpowiedzUsuń