poniedziałek, 21 lipca 2014

Domowe lody waniliowe

Kiedy żar leje się z nieba na ochłodę warto przygotować domowe lody waniliowe. Są pyszne, kremowe i niezwykle orzeźwiające. Znikają szybko, bo nie sposób się od nich oderwać. Świetna propozycja na letni, orzeźwiający deser. I co najważniejsze - dokładnie wiemy z czego są zrobione ;)  



Składniki:
300 ml śmietany 30%
400 ml mleka 3,2%
5 żółtek (z dużych jajek)
100 g cukru
1 laska wanilii 

Śmietanę i mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką. Dosypać połowę cukru. Całość zagotować i lekko przestudzić. Usunąć laskę wanilii. Jajka dokładnie wymyć i smażyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować z cukrem tylko do podwojenia objętości. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (co 1 godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu. Smacznego! 

Rady: Jajka użyte do lodów powinny być ze sprawdzonego źródła.
Lody można także przygotować z użyciem maszynki do lodów. 
Domowe lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką do kilku dni.
Przed porcjowaniem lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki.
Z tych proporcji otrzymacie około 1 litra lodów.

11 komentarzy:

  1. Waniliowe - klasyczne, najlepsze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam robić domowych lodów, ale chyba spróbuje - przepis nie wydaje się być skomplikowany.

    Mam swoje hobby, które zarazem jest moją pracą - odwiedź moją stronę, jeśli jesteś ciekawa, czym się zajmuję: www.facebook.com/ManufakturaMarty

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne!! uwielbiam lody waniliowe<3

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne lody:) wpraszam się na gałeczkę, albo dwie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam że nie jestem fanem waniliowego, czy można jakoś bez psucia całości zamienić go na kawę? Albo toffi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można do wymieszanych składników dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę rozpuszczalną lub gotową masę krówkową i dokładnie wymieszać. W przypadku tej ostatniej należy zmniejszyć ilość cukru w przepisie, według własnego uznania.

      Usuń
  7. Jutro zapowiada się upalny dzień. Zrobię lody dla ochłody!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...