Ciasto Styropian - sernik bez sera
Sernik bez sera? Czemu nie! To ciasto jest banalne w przygotowaniu, a smakiem dorównuje niejednemu skomplikowanemu sernikowi. Styropian - choć nazwa nie zachęca do jedzenia, to uwierzcie, ciacho jest warte spróbowania. Chrupiąca kruszonka i delikatny serowo-kokosowy środek tworzą połączenie idealne. Jedno z lepszych ciast które piekę dość często i które sukcesywnie podbija kolejne podniebienia zajadających :) Polecam!
Ciasto:
450 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
Masa śmietanowa:
1200 ml śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
szczypta soli
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. W dużej misce wymieszać śmietanę, z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą śmietanową. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. Smacznego!
wypróbuję jak tylko znów będę mogła jeść nabiał :) wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńwypróbuję jak tylko znów będę mogła jeść nabiał :) wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńJest pyszny!!! Polecamy :)
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto bardzo dobrze. Z mamą dodajemy mu na spód kwaśne powidła śliwkowe. Niestety nigdy nie wyszedł nam tak ładny.
Pozdrawiam i dołączam jako obserwator!
Paulina
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam go na święta:) tylko, że na spód dałam żurawinę, która lekko przełamała słodycz ciasta. Jest pyszny i rzeczywiście trudno odgadnąć, że upieczony bez sera ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż bym schrupała;)
OdpowiedzUsuńwgląda obłędnie! musze go wypróbować:D
OdpowiedzUsuńMmm ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciacho. :)
OdpowiedzUsuńRobilam i wszystkim smakowało.
Pozdrowienia:)
wow, muszę zrobić, oby mi się udało, bo nie mam ręki do cist, ale wygląda tak pysznie, że muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuńPychotka !! nie jadłam jeszcze takiego sernika ale wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńPs. Ładne talerzyki :) pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie na nieco kawowego bloga http://blog.tossa.pl/
Hej, co z Tobą :( ? Dawno Cię tu nie było.... Aż zaczęłam się martwić !
OdpowiedzUsuńHej :) Wszystko w porządku, tak jak napisałam na FB niebawem nowa porcja przepisów ;) Dziękuję za troskę i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA mozna dodac smietane 22% a jak nie to jakiej firmy ty dodajesz 18%?
OdpowiedzUsuńŚmietana powinna być gęsta, najlepiej więc sprawdzi się 18 %. Używam śmietany różnych firm, najczęściej chyba Piątnicy.
UsuńA śmietanę trzeba ubijać
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie - śmietany nie ubijamy, dajemy prosto z opakowania.
Usuńbudyń proszek czy ugotowany?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, należy dodać suchy budyń.
UsuńMozna dodać brzoskwinie z puszki?:)
UsuńMożna dodać brzoskwinie, ale trzeba je wcześniej dobrze odsączyć z zalewy, aby dodatkowo nie rozrzedzać masy, ewentualnie dodatkowo dodać jeszcze jeden budyń.
Usuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zabieram się do robienia ciasta :P