wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasto Styropian - sernik bez sera

Sernik bez sera? Czemu nie! To ciasto jest banalne w przygotowaniu, a smakiem dorównuje niejednemu skomplikowanemu sernikowi. Styropian - choć nazwa nie zachęca do jedzenia, to uwierzcie, ciacho jest warte spróbowania. Chrupiąca kruszonka i delikatny serowo-kokosowy środek tworzą połączenie idealne. Jedno z lepszych ciast które piekę dość często i które sukcesywnie podbija kolejne podniebienia zajadających :) Polecam!


Ciasto:
450 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
Masa śmietanowa:
1200 ml śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
szczypta soli



Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. W dużej misce wymieszać śmietanę, z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą śmietanową. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. Smacznego!

23 komentarze:

  1. wypróbuję jak tylko znów będę mogła jeść nabiał :) wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbuję jak tylko znów będę mogła jeść nabiał :) wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć!

    Znam to ciasto bardzo dobrze. Z mamą dodajemy mu na spód kwaśne powidła śliwkowe. Niestety nigdy nie wyszedł nam tak ładny.

    Pozdrawiam i dołączam jako obserwator!

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam go na święta:) tylko, że na spód dałam żurawinę, która lekko przełamała słodycz ciasta. Jest pyszny i rzeczywiście trudno odgadnąć, że upieczony bez sera ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wgląda obłędnie! musze go wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dobre ciacho. :)
    Robilam i wszystkim smakowało.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, muszę zrobić, oby mi się udało, bo nie mam ręki do cist, ale wygląda tak pysznie, że muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka !! nie jadłam jeszcze takiego sernika ale wygląda przepysznie :))
    Ps. Ładne talerzyki :) pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie na nieco kawowego bloga http://blog.tossa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej, co z Tobą :( ? Dawno Cię tu nie było.... Aż zaczęłam się martwić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Wszystko w porządku, tak jak napisałam na FB niebawem nowa porcja przepisów ;) Dziękuję za troskę i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. A mozna dodac smietane 22% a jak nie to jakiej firmy ty dodajesz 18%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana powinna być gęsta, najlepiej więc sprawdzi się 18 %. Używam śmietany różnych firm, najczęściej chyba Piątnicy.

      Usuń
  11. A śmietanę trzeba ubijać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie - śmietany nie ubijamy, dajemy prosto z opakowania.

      Usuń
  12. budyń proszek czy ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, należy dodać suchy budyń.

      Usuń
    2. Mozna dodać brzoskwinie z puszki?:)

      Usuń
    3. Można dodać brzoskwinie, ale trzeba je wcześniej dobrze odsączyć z zalewy, aby dodatkowo nie rozrzedzać masy, ewentualnie dodatkowo dodać jeszcze jeden budyń.

      Usuń
  13. świetny przepis :)
    właśnie zabieram się do robienia ciasta :P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...