piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie z cebulą w oleju

Klasyczny śledziki z cebulką w oleju to jedno z naczelnych dań na wigilijnym stole w wielu polskich domach. Mój przepis na śledzia pochodzi z zeszytu mojej mamy. Od siebie dodałam jedynie zioła, które idealnie pasują do reszty składników. Cały sekret smaku tych śledzi tkwi w namoczeniu ich w wodzie z mlekiem, dzięki czemu stają się niezwykle delikatne i kruche. A szczypta cukru dodana do cebulki fajnie podkreśla smak ryby. 


Składniki:
6 płatów śledziowych solonych
250 ml mleka 3,2%
250 ml wody
2 duże cebule
2 łyżki soku z cytryny
3 ziela angielskie
4 liście laurowe
szczypta cukru
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki kompozycji suszonych ziół (dałam swoją mieszankę - tymianek, oregano, bazylia)
220 ml oleju rzepakowego 



Filety pokroić na ok. 3 cm kawałki. Wymoczyć przez ok. 3 godziny w mleku z wodą. Śledzie odcedzić, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Do cebuli dodać sporą szczyptę soli i cukru.
Do oleju dodać pieprz i roztarte w dłoniach zioła. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i cebulkę, przekładając zielem i liściem laurowym. Każdą warstwę polać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam je ! Moja mama zawsze je robi :)
    W tym roku niestety nie będzie mi dane ich spróbować przez dietę płynną, na której jestem po zabiegu.
    Aż mi smutno, tyle świątecznych pyszności a ja muszę obejść się smakiem ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak nieodłączny kompan Wigilii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie je nastawiłam :) Będą w sam raz na Święta!
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię! Właśnie takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam a do czego ta woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisane jest w przepisie, wodę należy połączyć z mlekiem i namoczyć w niej śledzie.

      Usuń
  6. Oki, potem doczytałem:) Wesołych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja właśnie mam śledzie i robię takie :) Chyba wyjdą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zjadłam śniadanie z śledziem przygotowanym według tego przepisu. PYCHA! Nigdy nie dawałam tych ziół do śledzi. Bardzo fajne połączenie dają. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak długo moczyc sledzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie podałam ok. 3 godzin, jednak czas moczenia zależy do zasolenia śledzi i tego, jakie słone śledzie lubimy.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...