niedziela, 22 grudnia 2013

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka, to obok gęsiny i królika jedno z moich ulubionych mięs. Najczęściej przygotowuję ją właśnie w taki sposób - faszerowaną jabłkami i marynowaną przez noc w przyprawach. Mięso wcześniej zamarynowane jest niezwykle aromatyczne i kruche. Efekt końcowy zawsze jest fantastyczny - kaczka dosłownie rozpływa się w ustach. 



Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
Marynata:
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżki suszonego tymianku
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
1 łyżka oleju 
Nadzienie:
3 duże winne jabłka
1/2 łyżki majeranku



Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Rady: Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. 
Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą. 
Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową. 
Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki. 

31 komentarzy:

  1. Olu, mam zamiar zrobić kaczkę :-) Apetycznie wyglada! Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych Świąt!
    Wanda Minczewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Wando, zachęcam do upieczenia tej kaczki. Jest pyszna :) Dziękuję za miły komentarz i życzę Wesołych Świąt.

      Usuń
  2. Olu, kaczka udała się fantastycznie. W smaku - "cud miód", palce lizać :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Faktycznie wygląda pięknie - na taką miękką. W ten weekend zamierzam zrobić taką samą - albo lepszą:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. kaczka może być pyszna . Ale może być też wysuszona i okropna. Trzeba umieć ją zrobić .

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba ją w trakcie pieczenia podlewac co jakis czas powstałym sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, jak zalecam w przepisie.

      Usuń
    2. A jakby ją potraktować winem?:)

      Usuń
  6. Kaczka kupiona, czeka na sobotę. Będzie się działo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna, cudnie soczysta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaczka już się odmraża ;) mam nadzieję, że będzie smakowita ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis na kaczkę bardzo szczegółowy napisany, co uwielbiam :) dziękuje za przepis na pewno będzie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja też muszę spróbować. Robiłam już parę razy nogi z kaczki i mi nie wychodzi. Zawsze jest sucha i łykowata :( Teraz zrobię krok po kroku wg. przepisu i dam znać co z tego wyszło :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie odmrażać kaczuszkę na niedzielny objad, podany przepis zachęca do przyrządzenia jej. To mój pierwszy raz ,gdy upięte kaczkę,mam nadzieje ze mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje Pani Olu ,dam znać w niedziele czy mi wyszła . Serdecznie pozdrawiam Enolla.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, prosty, konkretny i bardzo czytelnie napisany przepis:) bardzo dziękuję. Kaczka właśnie wylądowała w piecu, pozdrawiam mikolajkowo
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro zrobię z Pani przepisu ale mam pytanie, czy piec z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kaczka będzie pieczona z termoobiegiem proszę zmniejszyć temp. o 25 stopni, lub piec kaczkę krócej, pilnując aby się nie spiekła.

      Usuń
  15. Witam,
    Kaczkę chciałabym podać na świąteczny obiad 25.12. na Wigilię wyjeżdżam już 23.12. czy mogę kaczkę zamarynować już w środę i trzymać w lodówce do piątku? a może lepiej upiec ją w środę wieczorem i w piątek podgrzać w piecyku? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zamarynować ją już w środę i upiec na świeżo w piątek.

      Usuń
  16. Upiekłem na święta 2 kaczuszki wg powyzszego przepisu. Udały sie wspaniale. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  17. Dwie godziny? Strasznie długo, jak na taką ilość mięsa i temperaturę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 1 kg mięsa przeznaczamy 1 godzinę pieczenia. Nie jest to długo, jeśli chcemy aby mięso rozpływało się w ustach i idealnie odchodziło od kości. W zależności od piekarnika temp. pieczenia można zmniejszyć lub tak jak napisałam w radach przykryć wierzch folią aluminiową.

      Usuń
  18. Natarlam I jutro idzie do pieca, tyle, ze nie moge sie zdecydowac pomiedzy twoim I jeszcze innym przepisem.Ty pieczesz odkryta a ten drugi przepis pod przykryciem sie piecze.Nie bedzie za sucha odkryta? Musze przyznac, ze twoja wyglada bardziej apetycznie. Pozdrawiam, Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można kaczkę przykryć, ja nakrywam folią aluminiową pod koniec pieczenia, aby zbyt się nie zarumieniła.

      Usuń
  19. Przepis bardzo dobry,dokładny.Kaczkę upiekłam ściśle wg przepisu ale w naczyniu żaroodpornym.Wyszła pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i zachęcam do skorzystania z innych przepisów na blogu :)

      Usuń
  20. Czy kaczkę przed przyprawieniem należy wymoczyć w mleku? Gdzieś mi się obiło o uszy, że mięso może zalatywać błotem. Pierwszy raz mam piec kaczkę, więc nie mam praktyki.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...