Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
Marynata:
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżki suszonego tymianku
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
Nadzienie:
3 duże winne jabłka
1/2 łyżki majeranku
Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.
Rady: Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.
Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.
Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.
Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.
Olu, mam zamiar zrobić kaczkę :-) Apetycznie wyglada! Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych Świąt!
OdpowiedzUsuńWanda Minczewa
Pani Wando, zachęcam do upieczenia tej kaczki. Jest pyszna :) Dziękuję za miły komentarz i życzę Wesołych Świąt.
UsuńOlu, kaczka udała się fantastycznie. W smaku - "cud miód", palce lizać :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFaktycznie wygląda pięknie - na taką miękką. W ten weekend zamierzam zrobić taką samą - albo lepszą:-))
OdpowiedzUsuńkaczka może być pyszna . Ale może być też wysuszona i okropna. Trzeba umieć ją zrobić .
OdpowiedzUsuńTrzeba ją w trakcie pieczenia podlewac co jakis czas powstałym sosem.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, jak zalecam w przepisie.
UsuńA jakby ją potraktować winem?:)
UsuńKaczka kupiona, czeka na sobotę. Będzie się działo!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, cudnie soczysta.
OdpowiedzUsuńKaczka już się odmraża ;) mam nadzieję, że będzie smakowita ;)
OdpowiedzUsuńprzepis na kaczkę bardzo szczegółowy napisany, co uwielbiam :) dziękuje za przepis na pewno będzie pyszna
OdpowiedzUsuńTo ja też muszę spróbować. Robiłam już parę razy nogi z kaczki i mi nie wychodzi. Zawsze jest sucha i łykowata :( Teraz zrobię krok po kroku wg. przepisu i dam znać co z tego wyszło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Właśnie odmrażać kaczuszkę na niedzielny objad, podany przepis zachęca do przyrządzenia jej. To mój pierwszy raz ,gdy upięte kaczkę,mam nadzieje ze mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
UsuńDziękuje Pani Olu ,dam znać w niedziele czy mi wyszła . Serdecznie pozdrawiam Enolla.
OdpowiedzUsuńWitam, prosty, konkretny i bardzo czytelnie napisany przepis:) bardzo dziękuję. Kaczka właśnie wylądowała w piecu, pozdrawiam mikolajkowo
OdpowiedzUsuńKatarzyna
Jutro zrobię z Pani przepisu ale mam pytanie, czy piec z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńJeśli kaczka będzie pieczona z termoobiegiem proszę zmniejszyć temp. o 25 stopni, lub piec kaczkę krócej, pilnując aby się nie spiekła.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńKaczkę chciałabym podać na świąteczny obiad 25.12. na Wigilię wyjeżdżam już 23.12. czy mogę kaczkę zamarynować już w środę i trzymać w lodówce do piątku? a może lepiej upiec ją w środę wieczorem i w piątek podgrzać w piecyku? pozdrawiam
Proponuję zamarynować ją już w środę i upiec na świeżo w piątek.
UsuńUpiekłem na święta 2 kaczuszki wg powyzszego przepisu. Udały sie wspaniale. Dzięki
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDwie godziny? Strasznie długo, jak na taką ilość mięsa i temperaturę.
OdpowiedzUsuńNa 1 kg mięsa przeznaczamy 1 godzinę pieczenia. Nie jest to długo, jeśli chcemy aby mięso rozpływało się w ustach i idealnie odchodziło od kości. W zależności od piekarnika temp. pieczenia można zmniejszyć lub tak jak napisałam w radach przykryć wierzch folią aluminiową.
UsuńNatarlam I jutro idzie do pieca, tyle, ze nie moge sie zdecydowac pomiedzy twoim I jeszcze innym przepisem.Ty pieczesz odkryta a ten drugi przepis pod przykryciem sie piecze.Nie bedzie za sucha odkryta? Musze przyznac, ze twoja wyglada bardziej apetycznie. Pozdrawiam, Ewa.
OdpowiedzUsuńZawsze można kaczkę przykryć, ja nakrywam folią aluminiową pod koniec pieczenia, aby zbyt się nie zarumieniła.
UsuńPrzepis bardzo dobry,dokładny.Kaczkę upiekłam ściśle wg przepisu ale w naczyniu żaroodpornym.Wyszła pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i zachęcam do skorzystania z innych przepisów na blogu :)
UsuńCzy kaczkę przed przyprawieniem należy wymoczyć w mleku? Gdzieś mi się obiło o uszy, że mięso może zalatywać błotem. Pierwszy raz mam piec kaczkę, więc nie mam praktyki.
OdpowiedzUsuńNie moczymy kaczki w mleku, najlepiej nie moczyć też w wodzie tylko powoli rozmrażać w lodówce
UsuńTak, jeśli kaczka jest mrożona, odmrażamy ją stopniowo w lodówce. Nie moczymy w mleku czy wodzie.
UsuńJeśli kaczka jest odmrażana to odmrażaj ją w lodówce bo będzie inaczej twarda Pozdrawiam Bartek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis na kaczkę . Bardzo dobry i pewnie nieraz , jeszcze wrócę do niego. Kaczką zniknęła bardzo szybko ze stołu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i zapraszam po więcej inspiracji na pyszne dania :)
UsuńCzy mogę upiec dwie kaczki na raz na jednej blaszce i jednym poziomie ?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńPrzepis na kaczkę super Przepyszna Dziękuję
OdpowiedzUsuń