niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto Rafaello najpyszniejsze

Kokosowa uczta dla podniebienia. Delikatny krem z mascarpone i białą czekoladą, puszysty biszkopt i chrupiące wiórki kokosowe. Choć to ciasto ma chyba z milion kalorii, jest tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Rafaello świetnie sprawdzi się nie tylko na większych uroczystościach, ale także jako dodatek do popołudniowej kawy. Najlepiej smakuje na następny dzień po przygotowaniu, kiedy smaki się połączą. Jeśli jeszcze go nie piekliście, koniecznie musicie to nadrobić. 


Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octy 10%
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
150 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru



Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części. 
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. 
Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem. 
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce. Smacznego!

Rady: Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. 
Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni. 
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego. 

20 komentarzy:

  1. Ubóstwiam raffaello i wszystko kokosowe, ciasto wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękne to rafaello! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może mieć nawet nie milion, a wręcz miliardy kalorii. Wygląda bosko i pewnie smakowało jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dla mnie nie cierpię kokosu,ale wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba pokuszę się o zrobienie...wygląda pysznie , smakuje zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  7. biszkopt wyszedł wspaniały,pulchny, wysoki na 5cm !!! ciasto w całości pyszne!! boki posypałam płatkami prażonych migdałów. Rewelacja!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto przepyszne ! Polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszlo rewelacyjnie :) wszyscy domownicy zachwyceni :) chyba nocy nie przetrwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Biszkopt super, wyszedł bosko, ale dlaczego ścina mi się masa gdy dodaje czekoladę? wszystko jak w przepisie a tu klops....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada powinna być dobrej jakości, przestudzona (nie ciepła!) ale wciąż płynna, wtedy raczej nic złego nie powinno zrobić się z masą. Trzeba pamiętać, aby zbyt długo nie ubijać kremówki z mascarpone, bo można "przebić" śmietanę i ser na masło, takiej masy raczej nie da się odratować :(

      Usuń
  11. Wygląda pysznie:) I chyba dzisiaj wypróbuje przepis a czy może być użyta mąka pszenna krupczatka??? bo akurat taką posiadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam biszkoptu na krupczatce, wydaje mi się, że jest bardziej odpowiednia do ciast kruchych, ze względu na swoją strukturę. Do biszkoptu polecam mąkę tortową :)

      Usuń
    2. To ciasto jest pyszne często je robię ,tak do biszkoptu mąka tortowa ....

      Usuń
  12. Ja zrobiłam, choć wiem, że dużo kalorii, a poza tym teściowa nie lubi kokosu, czasami trzeba pomyśleć o sobie

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy biszkopt po pokrojeniu należy skropić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto przegryzie się przez noc w lodówce nie trzeba go wcześniej nasączać.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...