Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octy 10%
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
150 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce. Smacznego!
Rady: Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.
Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego.
Ciasto pierwsza klasa ;D
OdpowiedzUsuńUbóstwiam raffaello i wszystko kokosowe, ciasto wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńidealnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO mniam, musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne to rafaello! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMoże mieć nawet nie milion, a wręcz miliardy kalorii. Wygląda bosko i pewnie smakowało jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńNie dla mnie nie cierpię kokosu,ale wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńchyba pokuszę się o zrobienie...wygląda pysznie , smakuje zapewne też :)
OdpowiedzUsuńbiszkopt wyszedł wspaniały,pulchny, wysoki na 5cm !!! ciasto w całości pyszne!! boki posypałam płatkami prażonych migdałów. Rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne ! Polecam ;-)
OdpowiedzUsuńWyszlo rewelacyjnie :) wszyscy domownicy zachwyceni :) chyba nocy nie przetrwa :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt super, wyszedł bosko, ale dlaczego ścina mi się masa gdy dodaje czekoladę? wszystko jak w przepisie a tu klops....
OdpowiedzUsuńCzekolada powinna być dobrej jakości, przestudzona (nie ciepła!) ale wciąż płynna, wtedy raczej nic złego nie powinno zrobić się z masą. Trzeba pamiętać, aby zbyt długo nie ubijać kremówki z mascarpone, bo można "przebić" śmietanę i ser na masło, takiej masy raczej nie da się odratować :(
UsuńWygląda pysznie:) I chyba dzisiaj wypróbuje przepis a czy może być użyta mąka pszenna krupczatka??? bo akurat taką posiadam ;)
OdpowiedzUsuńNie piekłam biszkoptu na krupczatce, wydaje mi się, że jest bardziej odpowiednia do ciast kruchych, ze względu na swoją strukturę. Do biszkoptu polecam mąkę tortową :)
UsuńTo ciasto jest pyszne często je robię ,tak do biszkoptu mąka tortowa ....
UsuńJa zrobiłam, choć wiem, że dużo kalorii, a poza tym teściowa nie lubi kokosu, czasami trzeba pomyśleć o sobie
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt po pokrojeniu należy skropić?
OdpowiedzUsuńJeśli ciasto przegryzie się przez noc w lodówce nie trzeba go wcześniej nasączać.
UsuńDlaczego ocet?
OdpowiedzUsuńTakich pyszności jeszcze nie jadłam jak z cukiernihttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam mniam mniam:-)
OdpowiedzUsuńA I jeszcze jedno. ..
mniam mniam mniam
Ciasto bardzo dobre,biszkopt wyszedl super z dodatkiem octu.dziekuje super przepi
OdpowiedzUsuńna jakiej wielkosci foremke jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńTak jak w opisie forma 31x21 cm
UsuńCiasto rewelka i szybo się robi lubie szybki dobre ciasta
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie, robię Rafaello w trochę innej wersji, jest bardzo dobre,lżejsza wersja bez mascarpone,ale z tego przepisu napewno skorzystam
OdpowiedzUsuń