sobota, 5 października 2013

Sernik na zimno z galaretkami

Lubię takie ekspresowe w przygotowaniu i ładnie wyglądające desery. Sernik na zimno z galaretkami to jeden z moich ulubionych. Do gustu szczególnie przypadnie dzieciakom, a to za sprawą kolorowych galaretek. Jeśli galaretki przygotujecie wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce, oszczędzicie czas i samo przygotowanie sernika zajmie wam zaledwie kilka chwil. Na wierzchu sernika można ułożyć dowolne owoce. Ja wybrałam winogrona, ale świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, brzoskwinie czy ananas z puszki. 

  Składniki:
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka turkusowa
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów 
owoce (u mnie zielone winogrona) 



Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Rady: Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą. 

22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. pyszne bardzo kolorowe mniam

      Usuń
  2. ależ kolorowe ciacho :)
    lubię serniczki na zimno

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to może być zwykły ser twarogowy z wiaderka...nie ukrywam, że u mnie tego pod dostatkiem i nie mam pomysłu co z tym zrobić.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w składnikach, ser może być z wiaderka. Jeśli szukasz innych przepisów z jego użyciem polecam Ci sernik "Fioletowe runo" i sernik na zimno z truskawkami - teraz możesz użyć np. brzoskwiń z puszki czy ananasa.

      Usuń
  4. zrobiłam ten serniczek i jest przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, dzisiaj robię 2 raz. Naprawdę godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam wczoraj...pycha....polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Czy zamiast sera waniliowego moge uzyc sera naturalnego, z wiaderka z biedronki ? Dopiero zaczynam przygodę z kuchnią i przyznam szczerze, że nie znam się na tym. Prosze o szybka odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć sera naturalnego, trzeba tylko sprawdzić czy masa serowa będzie wystarczająco słodka i ewentualnie dosłodzić.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  8. A w ilu ml wody sa zelatyne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o ml wody w której należy rozpuścić żelatynę? Tak jak w przepisie w 1/3 szklanki wody.

      Usuń
  9. W kuchni jestem "lewa" a ciasta to dopiero wyzwanie ;) Ale dziś zrobię ten sernik dla synka :) Dam znać jak się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. JA zamiast żelatyny, daję tężejącą galaretkę( ilość uzależniona od tego ile sera daję). Wtedy sernik ma też inny kolor, ale i tak jest pyszny, niezależnie czy jest żelatyna, czy nie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A na jaką formę to przepis? Chodzi mi o rozmiar foremki

    OdpowiedzUsuń
  12. Już znalazłam :-) 28 cm

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry. Bardzo zaciekawił mnie pomysł z kolorowymi galaretkami...chyba się skuszę na imieniny synka...jednak mam jedno pytanie-czy formę wykładać folią spożywczą? W przepisie nic o tym nie pisze ale wolałabym się upewnić. Pozdrawiam:-) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie trzeba wykładać formy folią, bo konsystencja sera raczej jest gęsta. Jeśli forma nie jest rozszczelniona nic nie powinno wypłynąć.

      Usuń
  14. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź...wesołych świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za skorzystanie z przepisu i również życzę Wesołych Świąt.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...