sobota, 5 października 2013

Sernik na zimno z galaretkami

Lubię takie ekspresowe w przygotowaniu i ładnie wyglądające desery. Sernik na zimno z galaretkami to jeden z moich ulubionych. Do gustu szczególnie przypadnie dzieciakom, a to za sprawą kolorowych galaretek. Jeśli galaretki przygotujecie wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce, oszczędzicie czas i samo przygotowanie sernika zajmie wam zaledwie kilka chwil. Na wierzchu sernika można ułożyć dowolne owoce. Ja wybrałam winogrona, ale świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, brzoskwinie czy ananas z puszki. 

  Składniki:
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka turkusowa
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów 
owoce (u mnie zielone winogrona) 



Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Rady: Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą. 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. pyszne bardzo kolorowe mniam

      Usuń
  2. ależ kolorowe ciacho :)
    lubię serniczki na zimno

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to może być zwykły ser twarogowy z wiaderka...nie ukrywam, że u mnie tego pod dostatkiem i nie mam pomysłu co z tym zrobić.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w składnikach, ser może być z wiaderka. Jeśli szukasz innych przepisów z jego użyciem polecam Ci sernik "Fioletowe runo" i sernik na zimno z truskawkami - teraz możesz użyć np. brzoskwiń z puszki czy ananasa.

      Usuń
  4. zrobiłam ten serniczek i jest przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, dzisiaj robię 2 raz. Naprawdę godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam wczoraj...pycha....polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Czy zamiast sera waniliowego moge uzyc sera naturalnego, z wiaderka z biedronki ? Dopiero zaczynam przygodę z kuchnią i przyznam szczerze, że nie znam się na tym. Prosze o szybka odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć sera naturalnego, trzeba tylko sprawdzić czy masa serowa będzie wystarczająco słodka i ewentualnie dosłodzić.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  8. A w ilu ml wody sa zelatyne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o ml wody w której należy rozpuścić żelatynę? Tak jak w przepisie w 1/3 szklanki wody.

      Usuń
  9. W kuchni jestem "lewa" a ciasta to dopiero wyzwanie ;) Ale dziś zrobię ten sernik dla synka :) Dam znać jak się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. JA zamiast żelatyny, daję tężejącą galaretkę( ilość uzależniona od tego ile sera daję). Wtedy sernik ma też inny kolor, ale i tak jest pyszny, niezależnie czy jest żelatyna, czy nie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A na jaką formę to przepis? Chodzi mi o rozmiar foremki

    OdpowiedzUsuń
  12. Już znalazłam :-) 28 cm

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...