Składniki:
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka turkusowa
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
owoce (u mnie zielone winogrona)
Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Rady: Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą.
Ale pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńpyszne bardzo kolorowe mniam
Usuńależ kolorowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńlubię serniczki na zimno
ale cudny!:D
OdpowiedzUsuńczy to może być zwykły ser twarogowy z wiaderka...nie ukrywam, że u mnie tego pod dostatkiem i nie mam pomysłu co z tym zrobić.... :)
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w składnikach, ser może być z wiaderka. Jeśli szukasz innych przepisów z jego użyciem polecam Ci sernik "Fioletowe runo" i sernik na zimno z truskawkami - teraz możesz użyć np. brzoskwiń z puszki czy ananasa.
Usuńzrobiłam ten serniczek i jest przepyszny;)
OdpowiedzUsuńPyszny, dzisiaj robię 2 raz. Naprawdę godny polecenia!
OdpowiedzUsuńRobilam wczoraj...pycha....polecam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Czy zamiast sera waniliowego moge uzyc sera naturalnego, z wiaderka z biedronki ? Dopiero zaczynam przygodę z kuchnią i przyznam szczerze, że nie znam się na tym. Prosze o szybka odpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńTak, można użyć sera naturalnego, trzeba tylko sprawdzić czy masa serowa będzie wystarczająco słodka i ewentualnie dosłodzić.
UsuńBardzo dziękuję :)
UsuńA w ilu ml wody sa zelatyne
OdpowiedzUsuńChodzi o ml wody w której należy rozpuścić żelatynę? Tak jak w przepisie w 1/3 szklanki wody.
UsuńW kuchni jestem "lewa" a ciasta to dopiero wyzwanie ;) Ale dziś zrobię ten sernik dla synka :) Dam znać jak się udało :)
OdpowiedzUsuńJA zamiast żelatyny, daję tężejącą galaretkę( ilość uzależniona od tego ile sera daję). Wtedy sernik ma też inny kolor, ale i tak jest pyszny, niezależnie czy jest żelatyna, czy nie :)
OdpowiedzUsuńA na jaką formę to przepis? Chodzi mi o rozmiar foremki
OdpowiedzUsuńJuż znalazłam :-) 28 cm
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Bardzo zaciekawił mnie pomysł z kolorowymi galaretkami...chyba się skuszę na imieniny synka...jednak mam jedno pytanie-czy formę wykładać folią spożywczą? W przepisie nic o tym nie pisze ale wolałabym się upewnić. Pozdrawiam:-) Ania
OdpowiedzUsuńWitam, nie trzeba wykładać formy folią, bo konsystencja sera raczej jest gęsta. Jeśli forma nie jest rozszczelniona nic nie powinno wypłynąć.
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź...wesołych świąt:-)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za skorzystanie z przepisu i również życzę Wesołych Świąt.
UsuńZrobilam dla dzieci bo lubia galaretki i dla siebie i meza bo tez lubimy. Spraedze edwkt jutro. Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobię ten serniczek któryś raz i jest pyszny,zawsze wychodzi,tylko ja bez biszkoptów.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń