500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
320 ml wody (o temp. ok. 27 stopni)
40 g otrębów pszennych
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Do pojemnika w automacie wlać wodę, dodać olej, sól i cukier. Na wodę wysypać równomiernie mąkę, tak aby pokryła ją w całości. Na mąkę wysypać otręby. W roku pojemnika zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Ustawić program według zaleceń producenta. U mnie program 1 (waga 750 g, kolor skórki średni). W odpowiednim czasie dodać ziarna słonecznika i dyni. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z formy (ewentualnie wyciągnąć mieszadło) i wystudzić na metalowej kratce. Smacznego!
oj ja też lubię kiedy w domu pachnie chlebkiem:) pychota!
OdpowiedzUsuńpiękny, robiłam ostatnio też podobny szybko zniknął ;)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu chleb z automatu znika zanim zdąży ostygnąć. Dzieci szczególnie upodobały sobie chlebek na serku twarogowym ;)
OdpowiedzUsuńChce wyprobowac przepis, czy on nadaje sie na program tzw 'szybki'?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować na programie szybkim, ale chleb może mniej urosnąć. Ja wybieram raczej dłuższy czas pieczenia.
Usuńchlebek za każdym razem wychodzi przepyszny! rodzinie też smakował:-) przepis zapisałam w ulubionych, do często korzystania. dzięki!
OdpowiedzUsuńChlebek przepyszny. Ja posypałam jeszcze na wierzchu sezamem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, dam znać jak wyszedł. Jedynie podmienić am 1005sw mąki pszennej pelnoziarnistej na chlebowej, a drozdze mam świeże.
OdpowiedzUsuńWitam:) właśnie zrobiłam chlebek z przepisu w wypiekaczu hd9020 i jest przepyszny 😍😍 niestety nie mam ksiażeczki z przepisami stad moje pytanie, czy mogłabym je prosić od Pani? Chętnie bym zrobiła jakieś inne 😊😊
OdpowiedzUsuńNiestety, również nie mam książeczki, więc nie pomogę...:(
Usuń