niedziela, 24 lutego 2013

Gołąbki na szybko - bez zawijania

Tradycyjne gołąbki to czasochłonne danie. Kiedy więc najdzie Was ochota na tę potrawę możecie przygotować ją w szybszy sposób - bez zawijania. Takie gołąbki co prawda smakują zupełnie inaczej od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie - równie dobrze. Ja zapiekam je w piekarniku, choć można także dusić je w rondlu. Jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnych gołąbków mój przepis możecie znaleźć TUTAJ


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
500 g kapusty pekińskiej (lub białej)
100 g (1 torebka) ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
1 łyżka mieszanki ziół (ja używam suszonego oregano, bazylii, tymianku i cząbru)
Sos:
400 g pomidorów z puszki 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
3 łyżki mąki (do obtoczenia gołąbków)
olej (do smażenia)




Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju. Kapustę poszatkować drobno. Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać jajka i bułkę. Wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia. 
Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować. Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Lubie te goląbki;) U mnie nazywają się one meksykańskie :)
    Ale jednak zawijane najlepsze:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham te gołąbki:)nazywamy je gołąbkami na lewą stronę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam je już kilka razy i wszystkim smakowały, oczywiście uwielbiam gołąbki i nigdy bym z nich nie zrezygnowała ale takie na odmianę czemu nie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię gołąbki, ale przyznam, że sama jeszcze ich nie robiłam. Takie szybkie gołąbki chętnie przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie robiłam gołąbków bez zawijania więc wielki czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki gołąbki - niczym nie są gorsze od tych oryginalnych, zawijanych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jeszcze nigdy nie robiłam gołąbków - kusisz aby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile mniej- więcej gołąbków wyjdzie z tego przepisu? Zdjęcia bardzo inspirujące i ciekawy przepis, ale boję się, ze wyjdzie tych gołąbków tyle, że będę przez 4 dni jadła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna mnie wyszło około 15 średnich "gołąbków". Wszystko zależy od tego jakiej wielkości zrobisz. Mój mąż potrafi zjeść naprawdę sporą porcję, więc o nadmiar nie musiałam się martwić. Zawsze możesz zrobić z połowy porcji :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Właśnie są w piekarniku .Zupełnie zapomniałam o takich gołabkach , z pewnością będą smaczne .Pozdrawiam milutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam te gołąbki i są cudne, mój szczęśliwy i najedzony brzuch może je w 100 % polecić:)

    OdpowiedzUsuń
  11. W sobotę wezmę się za robotę ! Pysznie to wygladą, zobaczymy jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mozna zastapic bułke tarta platkami owsianymi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że lepsze byłyby otręby lub kasza manna, obawiam się, że płatki owsiane puszczą podczas zapiekania "kleik" i gołąbki nie będą wystarczająco zwarte.

      Usuń
  13. Ok dzieki za odpowiedz i podpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mozna bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka mają za zadanie związać masę mięsną. Gołąbki bez jajek mogą się rozpadać, choć można spróbować dodać więcej bułki tartej.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...