Gołąbki na szybko - bez zawijania
Tradycyjne gołąbki to czasochłonne danie. Kiedy więc najdzie Was ochota na tę potrawę możecie przygotować ją w szybszy sposób - bez zawijania. Takie gołąbki co prawda smakują zupełnie inaczej od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie - równie dobrze. Ja zapiekam je w piekarniku, choć można także dusić je w rondlu. Jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnych gołąbków mój przepis możecie znaleźć TUTAJ.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
500 g kapusty pekińskiej (lub białej)
100 g (1 torebka) ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
1 łyżka mieszanki ziół (ja używam suszonego oregano, bazylii, tymianku i cząbru)
Sos:
400 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczki cukru
200 ml wody
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka majeranku
Dodatkowo:
3 łyżki mąki (do obtoczenia gołąbków)
olej (do smażenia)
Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju. Kapustę poszatkować drobno. Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać jajka i bułkę. Wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia.
Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować. Jeśli użyjemy pasaty wystarczy wymieszać składniki. Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Smacznego!
Lubie te goląbki;) U mnie nazywają się one meksykańskie :)
OdpowiedzUsuńAle jednak zawijane najlepsze:)
Pozdrawiam:)
kocham te gołąbki:)nazywamy je gołąbkami na lewą stronę;)
OdpowiedzUsuńrobiłam je już kilka razy i wszystkim smakowały, oczywiście uwielbiam gołąbki i nigdy bym z nich nie zrezygnowała ale takie na odmianę czemu nie:)
OdpowiedzUsuńLubię gołąbki, ale przyznam, że sama jeszcze ich nie robiłam. Takie szybkie gołąbki chętnie przetestuję.
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam gołąbków bez zawijania więc wielki czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki gołąbki - niczym nie są gorsze od tych oryginalnych, zawijanych:)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nigdy nie robiłam gołąbków - kusisz aby spróbować :)
OdpowiedzUsuńIle mniej- więcej gołąbków wyjdzie z tego przepisu? Zdjęcia bardzo inspirujące i ciekawy przepis, ale boję się, ze wyjdzie tych gołąbków tyle, że będę przez 4 dni jadła;)
OdpowiedzUsuńJustyna mnie wyszło około 15 średnich "gołąbków". Wszystko zależy od tego jakiej wielkości zrobisz. Mój mąż potrafi zjeść naprawdę sporą porcję, więc o nadmiar nie musiałam się martwić. Zawsze możesz zrobić z połowy porcji :) Pozdrawiam.
UsuńWłaśnie są w piekarniku .Zupełnie zapomniałam o takich gołabkach , z pewnością będą smaczne .Pozdrawiam milutko :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam te gołąbki i są cudne, mój szczęśliwy i najedzony brzuch może je w 100 % polecić:)
OdpowiedzUsuńW sobotę wezmę się za robotę ! Pysznie to wygladą, zobaczymy jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPyszne są ;)
OdpowiedzUsuńA czy mozna zastapic bułke tarta platkami owsianymi ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że lepsze byłyby otręby lub kasza manna, obawiam się, że płatki owsiane puszczą podczas zapiekania "kleik" i gołąbki nie będą wystarczająco zwarte.
UsuńOk dzieki za odpowiedz i podpowiedz:)
OdpowiedzUsuńmozna bez jajek?
OdpowiedzUsuńJajka mają za zadanie związać masę mięsną. Gołąbki bez jajek mogą się rozpadać, choć można spróbować dodać więcej bułki tartej.
Usuńbez kapusty się nie obejdzie ?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć kapustę, ale to już nie będą gołąbki ;)
UsuńMoja mama wczoraj je robiła!Pyszne wyszły!
OdpowiedzUsuńSuper przepisy są na tym blogu zrobiłam leczo, jutro zrobię gołąbki, w niedzielę soczysta łopatkę. Dzięki za ten blog i gratulacje. Ala
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa :) I oczywiście życzę smacznego :)
UsuńWłaśnie zjedliśmy z mężem pyszne gołąbki bez zawijania. Zrobiłam dokładnie według Pani przepisu i są super. Dziękuję za przepis. Wejdzie do naszego jadłospisu. Pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńMoże głupie pytanie ale zapiekać je w nakrytym naczyniu?
OdpowiedzUsuńNaczynie można przykryć.
UsuńA czy trzeba je obsmażać czy można od razu ułożyć w naczyniu w żaroodpornym i zalać sosem?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Ja znam ten przepis z sosem pomidorowa grzybowym, z grzybami I rodzynkami, pychotka
OdpowiedzUsuńTe gołąbki są super mój syn zjada każdą porcję
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda apetycznie i zaraz zamierzam z niego skorzystać �� mam jednak pytanie-czy po obsmażeniu ich można je zamrozić aby podpiec je w innymi czasie? ��
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy sos należy zagotować przed wlozeniem do piekarnika?
OdpowiedzUsuńSuper przepis, robilam wiele razy pyszota😀
OdpowiedzUsuń