niedziela, 20 stycznia 2013

Ciastka bez jaj i tłuszczu. Słodko i zdrowo.

Przepis na ciastka bananowo-kokosowe pochodzi z książki Sigrid Verbert: "Smakowite prezenty". To zdrowa propozycja na drugie śniadanie, deser czy jako przekąska w ciągu dnia. Ciastka wyszły naprawdę smaczne, sycące i nie za słodkie. Idealne dla dzieciaków lub wegan. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, ze względu na nie do końca jasny sposób wykonania. Lista składników pozostała bez zmian.


Składniki:
240 g mąki
4 dojrzałe banany
100 g cukru trzcinowego 
60 ml wody
3 łyżki wysuszonego orzecha kokosowego (wiórków kokosowych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 laska wanilii



Banany obrać ze skórki i ugnieść tłuczkiem na pure. Zmiksować z wodą, cukrem i ziarenkami z wanilii. Dodać mąkę, sól, 2 łyżki wiórek kokosowych i proszek. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki 22x22 cm (lub dowolnej mniejszej foremki) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać 1 łyżką wiórek kokosowych i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.

17 komentarzy:

  1. Dosyć,że pyszne to na dodatek zdrowe;)
    Ciekawy pomysł.;))

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie :) To ciasto nie tylko jest zdrowe, ale i wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis zapisuję, na pewno skorzystam :) tak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ale to bardzo mi się podoba! Już zapisuje :)) pozdrawiam i zapraszam do siebie! Też robiłam kiedyś ciasto bez jajek i masła, a opierało się na musie jabłkowym i było mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. słodko, pysznie i zdrowo!:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis i na pewno zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Artur nie mam pojęcia dlaczego wyszedł zakalec. Jak widać na zdjęciu ciasto nie ma żadnego zakalca. Może to wina bananów - jeśli dałeś bardzo duże, mogło się tak stać.

      Usuń
    2. Banany były standardowych rozmiarów ;). Czy ma znaczenie, czy pieczenie z termoobiegiem czy bez?

      Usuń
    3. Hm...generalnie ciasto z dużą ilością bananów ma tendencję do bycia wilgotnym i może sprawiać wrażenie zakalca - choć w gruncie rzeczy nim nie jest. Po prostu taki jego urok. Mnie wyszło, aż nadmiar mało "zakalcowate" choć na zdjęciu w książce widać, że autorce też wyszedł lekko wilgotny spód. Czy termoobieg ma znaczenie? Chyba nie, jeśli piekłeś na termoobiegu i grzałce dolnej.

      Usuń
    4. A jeszcze jedna uwaga - jeśli pieczemy na termoobiegu zmniejszamy temp. pieczenia z reguły o 20 stopni. Jeśli ciasto z góry się spiekło - mógł zostać zahamowany proces rośnięcia (ciasto nie miało gdzie rosnąć) i mógł wyjść zakalec ;)

      Usuń
    5. Piekłem na drugim poziomie licząc od dołu (jest ich 5), program pieczenie z dołu i z góry bez termoobiegu. Nic to. Spróbuje jeszcze raz. Dziękuję za pomoc :)

      Usuń
    6. Spróbuj piec na samej dolnej grzałce, a na 5 minut przed końcem pieczenia (jeśli nie będzie zarumienione z góry) włączyć także grzałkę górną. Weź 3 duże banany, albo 4 mniejsze. Pozdrawiam i mam nadzieję, że kolejnym razem wyjdzie jak trzeba :)

      Usuń
  9. Ciasto wyszło lekkie, puszyste i nie za słodkie.
    W smaku mocno bananowe - polecam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie też wyszedł zakalec :/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...