Składniki:
Tarta:
250 g mąki
125 g zmrożonego masła
125 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorzkiego kakao
Panna cotta:
500 ml śmietany 36%
250 ml mleka 3,2 %
3 łyżki cukru
1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
5 łyżeczek żelatyny
1/4 szklanka gorącej wody
Dodatkowo:
1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
Ze składników na tartę zagnieść w robocie lub ręcznie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 20 minut do zamrażalki. Zmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić. Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do gorącej śmietany z mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną panna cottę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejący krem wylać na tartę i udekorować jagodami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
śliczne są te kropeczki!
OdpowiedzUsuńA najfajniejsze w nich jest to, że po nakłuciu widelcem wypływa z nich pyszna, fioletowa lawa ;)
Usuńsliczna i zapewne pyszna :)
OdpowiedzUsuńAle fajna nakropkowana tarta :)
OdpowiedzUsuńsłodka i urocza
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Tarty z panna cottą jeszcze nie jadłam ale musi pysznie smakować, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmakuje naprawdę pysznie :)
UsuńPięknie wygląda ! Z kropeczkami uroczo !
OdpowiedzUsuńZabawne ciacho! Bardzo optymistyczne!
OdpowiedzUsuńpoczęstuj kawałkiem, bo wygląda prze smacznie:D
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, bo za chwilę nie będzie :P
Usuńuroczo piegowata!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :}
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Wygląda po prostu obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ! :)
OdpowiedzUsuń