środa, 4 kwietnia 2012

Sos czosnkowo-koperkowy z jogurtem

Ten sos-dip jest mega czosnkowy i mega kremowy. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole jako dodatek do jajek i mięs oraz w późniejszym wiosenno-letnim okresie, kiedy na ruszt pójdą soczyste steki i cała gama kolorowych warzyw. Jeśli planujecie przygotować sos na imprezę, polecam zrobienie go dzień wcześniej i pozostawienie na noc w lodówce. Dzięki temu sos nabierze niezłej pikanterii i wyrazistości. 



Składniki:
200 ml gęstego majonezu (ja preferuję kielecki)
70 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego lub bałkańskiego)
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki posiekanego koperku
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)



Jogurt wymieszać z majonezem, Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki porządnie ze sobą utrzeć. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...