czwartek, 5 kwietnia 2012

Sałatka dwukolorowa z selerem naciowym i papryką

Idealna do obiadu, grilla, do pracy na drugie śniadanie lub po prostu jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Jest chrupiąca, pożywna i dostarcza organizmowi sporej dawki cennych witamin i składników mineralnych. Więcej zalet? Z pewnością posiada, ale o tym przekonacie się sami, kiedy ją spróbujecie...




Składniki:
1/4 średniej główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
5 rzodkiewek
1 czerwona papryka
1 ogórek wężowy (lub 4 gruntowe)
2 łodygi selera naciowego
kawałek jasnej części pora
1 łyżka świeżego koperku
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka musztardy stołowej
sól (do smaku)
świeżo zmielony ziołowy pieprz



Kapustę pekińską kroimy drobno. Ogórka obieramy i kroimy na półplasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w słupki, pomidora w mniejsze cząstki, pora i selera naciowego w talarki. Całość posypujemy świeżym koperkiem. Składniki dressingu wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i mieszamy energicznie, aż do połączenia się składników. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...