Składniki (na 4 miseczki):
150 g sera żółtego (ja użyłam edamskiego)
kilka liści sałaty lodowej
2 pomidory
1 mały ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki marynowanych perłowych cebulek
1 łyżka zielonych lub czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
szczypiorek
rzeżucha
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Ser ścieramy na dużych oczkach. Na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wysypujemy około 2-3 łyżki sera formując okrąg o średnicy około 10 centymetrów. Smażymy krótką chwilę do czasu, aż ser się stopi. Dużą płaską łopatką podważamy boki i przekładamy serowy krążek na postawioną do góry dnem szklankę. Formujemy dowolny kształt miseczki. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Pomidory i rzodkiewkę kroimy w ósemki, ogórka w paski. Sałatę rwiemy na kawałki. Oliwki, cebuli i kapary odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy na plasterki. Tak przygotowaną sałatkę układamy w serowych miseczkach. Posypujemy szczypiorkiem, rzeżuchą. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Podajemy od razu. Smacznego!
urocze
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł:-)
OdpowiedzUsuń