sobota, 4 lutego 2012

Racuchy jabłkowe z nutą korzenną

Puszyste i delikatne, a zarazem chrupiące. Takie właśnie są te racuszki. Świetne na deser, kolację czy obiad. Można pałaszować je solo lub z bitą śmietaną i domową kwaskową konfiturą. Jeśli masz w domu małego Tadka-Niejadka bądź przygotowany na to, że tym razem cię zaskoczy pustym talerzem i prośbą o dokładkę.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej  (szklanka 240 ml)
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
3 średnie jabłka
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2-3 łyżeczki cukru

kilka kropli aromatu rumowego
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Mąkę przesiewamy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy ze skórki. Dwa ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jedno kroimy na plasterki.
Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże i jajka oraz cukier, cukier wanilionwy, aromat, kardamon i cynamon. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączamy nadmiar tłuszczu, układając racuchy na ręczniku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.
 

2 komentarze:

  1. Piękne, takie uwielbiam. Ja do takich korzennych dań dodaję zawsze też trochę kurkumy (bo ma piękny kolor) i trochę mielonego kminku (do tych słodkich też) bo fajnie wyostrza smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także bardzo lubię eksperymentowanie ze smakami. Uwielbiam połączenie słodko-ostre np. czekoladę z chili, ale tej kombinacji o której piszesz jeszcze nie próbowałam ;) Wszystko przede mną ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...