Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
3 średnie jabłka
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżeczki cukru
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
3 średnie jabłka
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżeczki cukru
cukier puder do posypania
olej do smażenia
olej do smażenia
Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Piękne, takie uwielbiam. Ja do takich korzennych dań dodaję zawsze też trochę kurkumy (bo ma piękny kolor) i trochę mielonego kminku (do tych słodkich też) bo fajnie wyostrza smak. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakże bardzo lubię eksperymentowanie ze smakami. Uwielbiam połączenie słodko-ostre np. czekoladę z chili, ale tej kombinacji o której piszesz jeszcze nie próbowałam ;) Wszystko przede mną ;)
Usuń