wtorek, 31 stycznia 2012

Łopatka wieprzowa soczysta i krucha

Są cztery podstawowe zasady, o których powinniście pamiętać, chcąc przygotować idealną pieczeń. Po pierwsze, odpowiednia sztuka mięsa. Mięso powinno być świeże, nie mrożone i najlepiej z tak zwanej młodej sztuki. Po drugie, odpowiednia marynata i czas marynowania. Mięso powinno leżakować w lodówce minimum 24 godziny. Po trzecie, wszelkiego rodzaju mięsa najlepiej piec w rękawie do pieczenia. Dzięki temu, zachowają wszelkie wartości odżywcze oraz smakowe. Po czwarte, zaraz do upieczeniu pieczeń powinna "odpocząć" przez około 10-15 minut, aby soki wewnątrz niej równomiernie się rozeszły, co gwarantuje jej soczystość i kruchość. Bogatsi o tę wiedzę, możecie zabrać się do przyrządzenia aromatycznej pieczeni z łopatki, która świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do świeżego domowego chleba.



Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Po 1 łyżeczce: estragonu, ziół prowansalskich i tymianku

świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki przyprawy do grilla i szaszłyków
Opcjonalnie: sól lub domowa vegeta




Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia, nakłuwamy kilkukrotnie ostrym nożem. W nacięcia wkładamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do mięsa, dokładnie je nacierając. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ten zabieg ma na celu ścięcie się białka w mięsie, dzięki czemu całe soki zostaną wewnątrz pieczeni. Po 15 minutach zmiejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1 godziny i 30 minut.  Pamiętajcie, by na każdy kilogram mięsa przeznaczyć ok. 1 godziny pieczenia. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i rumienimy wierzch, polewając mięso wytopionym sosem. Przed pokrojeniem pozostawiamy pieczeń na ok. 10-15 min. do przestygnięcia.

46 komentarzy:

  1. Jutro biorę się za tą pieczeń , mam tylko pytanko , czy po zmniejszeniu temperatury do 180 stopni wyłączyć również termoobieg czy zostawić włączony ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zmniejszeniu temperatury można wyłączyć termoobieg, albo go zostawić i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

      Usuń
  2. Dzieki za dobre rady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi apetycznie, mniam... Jutro wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm dlaczego nie trafilam na ten blog wczesniej? wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. vegeta najgorsze świństwo jakie mogli wyprodukować :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Alotta zgodzę się z tobą, że sklepowa wegeta to najgorsza z możliwych przypraw, ale ja używam tylko takiej którą sama przygotowuję z kompozycji suszonych warzywa i przypraw i taką właśnie polecam do tej łopatki. Przepis znajdziesz na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  7. A co jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz upiec bez termoobiegu w początkowej temp. 220 stopni a potem w temp. 180-190 stopni.

      Usuń
  8. Na spód rękawa, pod łopatkę wkładam pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler, cebula). Wzbogacą smak sosu, zapobiegną przywarciu mięsa do rękawa. Po zakończeniu pieczenia, można je odcedzić albo zmiksować, zagęszczając w ten sposób sos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie pieczeń nigdy nie przywarła do rękawa. Wytopiony tłuszcz i soki chronią ją przez spieczeniem od dołu. Ale pomysł z warzywami jest świetny. Ja często piekę warzywa w piekarniku jako danie jednogarnkowe i smakują świetnie. W pieczeni myślę, że sprawdzą się równie dobrze :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. z warzywami jest bardzo dobre. Ja pozostały sos zagęszczam łyżka maki, szklanką białego wina. doprowadzam do wrzenia i dużą część muszę odparować. po czym pokrojone, polewam tym fantastycznym sosem.

      Usuń
  9. Przepis super,ale nie mam czasu na trzymanie mięska w marynacie w lodówce:(Czy mogę je pokroić w plastry(myslę ,że wtedy szybciej"przejdą"przyprawami i zapiec w naczyniu zaroodpornym???Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz tak zrobić. Mięso pokrojone w plastry szybciej się marynuje.

      Usuń
  10. Dziekuje za szybką odpowiedź.Dam znać jak mięsko wyszło :***

    OdpowiedzUsuń
  11. dobre mięsko nie jest złe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zawsze podsmażam przed pieczeniem mięso na patelni z cebulą pokrojoną w półksiężyce. A w trakcie pieczenia podlewam WINEM CZERWONYM:)) wtedy można po upieczeniu sos zblenderować i zaprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody (1:1). Sosik jest ciemny i gęsty ( z zależności o ilości dodania ilości zawiesiny)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście dodać czerwonego wina (także do marynaty), a powstały sos z pieczenia zredukować dodając odrobinę masła - ja z kolei tak czasem robię.

      Usuń
  13. Próbowałem raz. Genialne.
    Dziś drugi raz bo już tęsknię za tym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  14. 50ml ostrego sosu chilli daje niesamowity smak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieczeń wygląda niesamowicie. tylko jedno pytanko mięso nie może być mrożone? dlaczego? Ja mam w zamrażarce ładny kawałek łopatki i spróbuję go upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można wykorzystać mięso mrożone, ale każda potrawa mięsna smaczniejsza będzie z mięsa wcześniej nie mrożonego.

      Usuń
  16. Pieczeń wygląda i smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam serdecznie! zamierzam podać pieczeń Twojego przepisu podczas świątecznego obiadu w wersji na ciepło, czy możesz polecić jakiś sos, który dobrze komponowałby się z pieczenią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej łopatki bardzo lubię sos pieczarkowy, właśnie taki jak ten: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy-z-natka-pietruszki.html

      Usuń
  18. Witaj
    czy gdy bede piekła mięso w rekawie , musze je dodatkowo przykryc ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jeśli mięso jest pieczone w rękawie nie musi być dodatkowo przykryte.

      Usuń
  19. Przyznam się, że od kiedy mam brytfannę nie używam rękawa - a mięsko jest pycha:-))

    OdpowiedzUsuń
  20. Dodalem odrobine świeżo zmielonego sezamu i suszona papryczke a reszta jak w przepisie :) jutro pieke dam znac jak sie udala...

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja!!!!! Od dzis gotuje tylko z twojimi przepisami

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis się przydał ;), dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super wygląda ta upieczona łopatka - przepis się przyda ,bo mam w lodówce piękny kawałek łopatki ,chociaż mrożona ,ale jak się wkłada "serce " w trakcie gotowania to zawsze wychodzą pychotki .Pozdrawiam Świątecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Chociaz pora pozna to szukalam przepisu na lopatke wieprzowa i postanowilam sprobowac Twojego przepisu:-) po upieczeniu dam znac jak wyszla:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. I to jest prawdziwy smak mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzięki za przepis mięsko wyszło super :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam 60dag łopatki. Ile mam ją piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie wystarczy 45 minut, tak aby łopatka była upieczona, ale nie sucha.

      Usuń
  29. Czy podajesz do niej sos???Jeśli tak to jak go robisz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie najczęściej taka łopatka podana jest z sosem pieczarkowym: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy-z-natka-pietruszki.html
      Można wykorzystać też sos z pod pieczeni - zredukować go z dodatkiem masła lub dodać łyżkę mąki, jeśli wolimy gęstsze sosy.

      Usuń
  30. Dziękuję za przepis pieczeń faktycznie soczysta i krucha jeszcze nigdy mi taka nie wyszła:)super!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. zaczynam pieczenie łopaty;)

    OdpowiedzUsuń
  32. super przepis łopatka wyszła pyszna i soczysta

    OdpowiedzUsuń
  33. bardzo oryginalny smak, krucha i soczysta POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  34. Robiłam, potwierdzam, że przepis bardzo dobry i mięso wysmienite zarówno na ciepło jak i na zimno na kanapeczki z chrzanem. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...