Wiosenny deser w kolorach soczystej zieleni, wzorowany na popularnym cieście leśny mech ;) Idealny na Wielkanoc, czy na każdą inną okazję :) Wygląda bajecznie i cudownie smakuje. Ciasto na ten deser możecie upiec wcześniej, a sam deser przygotować chwilę przed podaniem. Będzie mega smacznie, koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na ok. 6 porcji):
Ciasto:
2 jajka (rozmiar M)
110 g cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
Ciasto:
2 jajka (rozmiar M)
110 g cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
120 g świeżego szpinaku baby
100 ml oleju rzepakowego
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina malinowo-borówkowa:
100 ml oleju rzepakowego
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina malinowo-borówkowa:
200 g malin
100 g borówek amerykańskich (lub jagód)
2 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo (do dekoracji):
100 g malin
100 g borówek amerykańskich
Ciasto: Spód tortownicy (20-21 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać olej i zblendować dokładnie na papkę, bez widocznych kawałków szpinaku. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną, puszystą masę. Dodać zblendowany szpinak i zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. Przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić. Wierzch ciasta ściąć nożem. Wydrążyć cały, jasnozielony środek, rwąc kawałki ciasta na mniejsze części.
Frużelina: Owoce przełożyć do rondla dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie i wlać od owoców. Podgrzać chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Frużelinę całkowicie wystudzić.
Krem: Do śmietany dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Miksować do czasu, aż śmietana będzie prawie sztywna. Dodać mascarpone i zmiksować na sztywny, gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (Wilton M1).
Na dno szklanek/pucharków wsypać porcję ciasta szpinakowego. Dodać porcję frużeliny i krem. Wierzch deserów posypać ciastem i udekorować owocami. Smacznego!
Rady: Frużelinę można przygotować z innych, ulubionych owoców leśnych: jeżyn, jagód lub mixu kilku owoców. Do przygotowania frużeliny można użyć mrożonych owoców.
Wierzch deserów można także udekorować pestkami granatu i świeżą miętą.
Ciasto szpinakowe świetnie nadaje się do mrożenia. Jeśli nie planujecie wykorzystać go w całości do deseru, można już porwane na kawałki ciasto włożyć do woreczka strunowego i zamrozić.
Do przygotowania deseru można użyć także mrożonego szpinaku w podwójnej gramaturze niż ta, podana w przepisie. Ciasto przygotowane na mrożonym szpinaku nie będzie miało jednak tak intensywnego, zielonego koloru.
Kocham leśny mech, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Polecam :)
Usuń