Pyszny deser z truskawkami w roli głównej :) Prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu, jak i po wcześniejszym schłodzeniu. Serek możecie zastąpić mascarpone, jednak w takie wersji deser jest zdecydowanie lżejszy ;)
Składniki (na 3 porcje):
10 biszkoptów
1 serek waniliowy (200 g) kvarg
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
400 g truskawek
3 kostki gorzkiej czekolady
10 biszkoptów
1 serek waniliowy (200 g) kvarg
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
400 g truskawek
3 kostki gorzkiej czekolady
Biszkopty pokruszyć i umieścić na dnie szklanek. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać ekstrakt, kvarg i krótko zmiksować. Połowę truskawek pokroić w drobną kostkę, drugą połowę rozgnieść widelcem. Na pokruszone biszkopty dodać pokrojone truskawki, warstwę kremu, rozgniecione truskawki oraz pozostałą śmietanę z serkiem. Udekorować truskawkami i startą czekoladę. Smacznego!
Sezon truskawkowy tuż tuż. 🍓
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie 😁
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie
OdpowiedzUsuń