sobota, 30 kwietnia 2022

Ćevapčići (Ćevapi) wołowo-wieprzowe

Danie rodem z Bałkanów. Znane, w zależności od kraju pod różnymi nazwami. Przygotowane z kilku (a przynajmniej z dwóch) gatunków mięs mielonych lub siekanych. Rolowane na kształt małych "kiełbasek" czy też mini kebabów. Najczęściej grillowane i podawane w chlebkach pita, lepinii, tortilli czy po prostu z frytkami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ajvar lub sos tzatziki. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął, więc ćevapi to świetna alternatywa dla pospolitej karkówki czy kiełbasy.  

Składniki: 
400 g mielonej wołowiny 
200 g mielonej wieprzowiny 
1 mała czerwona lub biała cebula 
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/3 łyżeczki ostrej papryki 
1/2 łyżeczki kminku 
sól (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki lodowatej wody




Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno. Dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, sodę i wodę. Wyrobić całość dokładnie zwilżoną wodą dłonią. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone mięso formować w małe, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Grillować na mocno rozgranym grillu z każdej strony. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...