Danie rodem z Bałkanów. Znane, w zależności od kraju pod różnymi nazwami. Przygotowane z kilku (a przynajmniej z dwóch) gatunków mięs mielonych lub siekanych. Rolowane na kształt małych "kiełbasek" czy też mini kebabów. Najczęściej grillowane i podawane w chlebkach pita, lepinii, tortilli czy po prostu z frytkami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ajvar lub sos tzatziki. Sezon grillowy właśnie się rozpoczął, więc ćevapi to świetna alternatywa dla pospolitej karkówki czy kiełbasy.
Składniki:
400 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny
1 mała czerwona lub biała cebula
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki lodowatej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Blog dostępny pod nowym adresem: kuchniaszerokootwarta.pl
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.