Dyniowe kluski leniwe

Smak dzieciństwa w odmienionej formie :) Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Polane masłem, posypane cukrem i z dodatkiem chrupiących podprażonych orzechów to prawdziwy comfort food :) 


Składniki: 
300 g twarogu półtłustego 
250 g puree z dyni* 
1 duże jajko
300 g mąki pszennej (mniej lub więcej w zależności od gęstości puree) 
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
szczypta soli 
Dodatkowo: 
30 g stopionego masła 
cukier trzcinowy (do posypania) 
1/2 łyżeczki cynamonu 
3 łyżki orzechów włoskich 




Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Dodać sól, cukier waniliowy, jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę mieszając. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przełożyć je na deskę wysypaną mąką i partiami formować długie wałki ciasta. Kroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu polane masłem, posypane cukrem i cynamonem z podprażonymi orzechami. Smacznego! 


Rady: 
*Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować.
Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk. 
Kluski można również polać bułką tartą podsmażoną na maśle. 


1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...