Nie ma nic lepszego, niż świeże pieczywo o poranku :) Szczególnie to własnoręcznie upieczone. Ten przepis jest idealny, kiedy chcecie rano zaoszczędzić czas i zająć się jedynie wypiekiem gotowego już ciasta na bułki. To ciasto, które powoli rośnie w lodówce, kiedy Ty słodko śpisz :D 10-12 godzin leżakowania sprawia, że bułki są mega puszyste i mają niepowtarzalny smak :) Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, a rano jedynie uformować i upiec bułki :) Spróbujcie koniecznie ten przepis, będzie pysznie ;)
Składniki (na 10 średnich bułek):
600 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml ciepłego mleka
200 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 małe jajko (do wysmarowania bułek)
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać wodę, olej oraz podrośnięte mleko z drożdżami. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i wyrobić krótko, gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano, gotowe ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (każda o wadze ok. 100 g). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na ok. 30 cm rulon (jak na kopytka) i związać w supeł na środku. Jeden koniec ciasta wywinąć do spodu, drugi przełożyć na wierzch i wcisnąć w środek supeła. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!
Muszę wypróbować koniecznie, takie są apetyczne��
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Świetny, prosty przepis dla zapracowanych
OdpowiedzUsuńA ja bym poprosiła zdjęcia jak dokładnie zrobić ten splot.
OdpowiedzUsuńPrzy następnym wypieku zrobię instruktaż i wkleję zdjęcie :) Można też poszukać w Internecie :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają. Dobry pomysł na świeże bułeczki z rana. 😊
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Polecam :)
UsuńSuper bułeczki,mniam
OdpowiedzUsuńSą pyszne, zgadza się :)
Usuń