sobota, 16 października 2021

Bułki nocne z lodówki

Nie ma nic lepszego, niż świeże pieczywo o poranku :) Szczególnie to własnoręcznie upieczone. Ten przepis jest idealny, kiedy chcecie rano zaoszczędzić czas i zająć się jedynie wypiekiem gotowego już ciasta na bułki. To ciasto, które powoli rośnie w lodówce, kiedy Ty słodko śpisz :D 10-12 godzin leżakowania sprawia, że bułki są mega puszyste i mają niepowtarzalny smak :) Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, a rano jedynie uformować i upiec bułki :) Spróbujcie koniecznie ten przepis, będzie pysznie ;) 


Składniki (na 10 średnich bułek): 
600 g mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
200 ml ciepłego mleka
200 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru 
1 łyżeczka soli 
3 łyżki oleju 
Dodatkowo: 
1 małe jajko (do wysmarowania bułek)
1 łyżka białego sezamu 
1 łyżka czarnego sezamu 





Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać wodę, olej oraz podrośnięte mleko z drożdżami. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i wyrobić krótko, gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano, gotowe ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (każda o wadze ok. 100 g). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na ok. 30 cm rulon (jak na kopytka) i związać w supeł na środku. Jeden koniec ciasta wywinąć do spodu, drugi przełożyć na wierzch i wcisnąć w środek supeła. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego! 

 

 

10 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować koniecznie, takie są apetyczne��

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, prosty przepis dla zapracowanych

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bym poprosiła zdjęcia jak dokładnie zrobić ten splot.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy następnym wypieku zrobię instruktaż i wkleję zdjęcie :) Można też poszukać w Internecie :)

      Usuń
  5. Bardzo smacznie wyglądają. Dobry pomysł na świeże bułeczki z rana. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Super bułeczki,mniam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...