Pyszny sezamowy, makaron ryżowy z krewetkami to propozycja na pożywny obiad lub kolację we dwoje. Aromatyczny dzięki przyprawom. Idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Krewetki w takim połączeniu smakują wybornie :) Będzie pysznie, będzie do syta :D
Składniki:
400 g makaronu ryżowego (u mnie z czarnym sezamem)
250 g krewetek
3 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
sok z 1/2 limonki
1/2 papryczki chili
1/2 łyżki prażonego, białego sezamu
1/2 łyżki czarnego sezamu
250 g krewetek
3 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
sok z 1/2 limonki
1/2 papryczki chili
1/2 łyżki prażonego, białego sezamu
1/2 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki oleju ryżowego lub sezamowego
3 łyżki oleju ryżowego lub sezamowego
1 łyżka masła
Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek posiekać drobno, imbir pokroić na plasterki, a potem w słupki, papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki, cebulkę dymkę (białą i zieloną część) pokroić na plasterki. Makaron ryżowy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą, wymieszać z łyżką oleju sezamowego lub ryżowego. Sos sojowy wymieszać z miodem i sokiem z limonki. W woku na dobrze rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę dymkę (tylko białą część). Dodać imbir, czosnek i chili, krótko podsmażyć. Dodać masło, wrzucić krewetki. Podsmażyć je na złoty kolor z obu stron przez ok. 3 minuty. Dodać sos sojowy z miodem i sokiem z limonki i chwilę podsmażyć, dodać makaron i całość wymieszać i krótko podsmażyć. Posypać sezamem i posiekaną kolendrą. Podać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)