Ryba z piekarnika pieczona w całości z warzywami to pomysł na szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad. Ryba tak przygotowana jest niezwykle soczysta, a dzięki dodatkowi masła z czosnkiem i tymiankiem nieziemsko aromatyczna. Idealna propozycja na obiad lub kolacje :) To danie świetnie skomponuje się z domowymi frytkami z piekarnika lub pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
Ryba:
2 średniej wielkości świeże pstrągi
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
1/4 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki płatków chili
Masło:
2 łyżki miękkiego masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka roztartego suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, posiekanego)
Warzywa:
2 małe cukinie
2 małe czerwone cebule
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
4 ząbki czosnku (w łupinach)
Wygląda super ;)
OdpowiedzUsuń