niedziela, 25 października 2020

Pieczony pstrąg z masłem tymiankowym i czosnkiem z warzywami

Ryba z piekarnika pieczona w całości z warzywami to pomysł na szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad. Ryba tak przygotowana jest niezwykle soczysta, a dzięki dodatkowi masła z czosnkiem i tymiankiem nieziemsko aromatyczna. Idealna propozycja na obiad lub kolacje :) To danie świetnie skomponuje się z domowymi frytkami z piekarnika lub pieczonymi ziemniaczkami. 


Składniki:

Ryba: 

2 średniej wielkości świeże pstrągi

2 łyżki oleju rzepakowego

świeżo zmielona sól morska (do smaku)

świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

2 łyżki soku z cytryny

1/4 pęczka natki pietruszki

1/2 łyżeczki płatków chili 

Masło:

2 łyżki miękkiego masła 

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka roztartego suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, posiekanego) 

Warzywa:

2 małe cukinie

2 małe czerwone cebule

1 czerwona papryka

3 łyżki oleju rzepakowego 

sól (do smaku)

pieprz (do smaku) 

Dodatkowo:

4 ząbki czosnku (w łupinach)






Ryby umyć i osuszyć. Naciąć skórę z obydwu stron. Natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Nafaszerować nim ryby. Włożyć po kilka łodyg natki pietruszki do środka ryby. Ryby odstawić na ok. 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Paprykę pokroić w większą kostkę, cukinię na plasterki, cebule na ósemki. Warzywa zalać olejem, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć ryby. Dodać po plasterku cytryny i oprószyć płatkami chili. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 25-35 minut, aż warzywa i ryba będą ładnie zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...