czwartek, 29 października 2020

Czekoladowy budyń jaglany

Mocno czekoladowy, kremowy i bajecznie aromatyczny budyń jaglany to deser skutecznie poprawiający nastrój w jesienne długie wieczory :) To nie tylko zdrowsza wersja klasycznego budyniu, ale także potężna dawka magnezu i żelaza, a dzięki dodatkowi owocu granatu (który świetnie równoważy wytrawny smak gorzkiej czekolady) także świetna porcja witamin C, A, E i B :) Zafundujcie sobie miseczkę takiego deseru, a zapewniam, że poprawa humoru gwarantowana :) 


Składniki (na 2 porcje):

50 g suchej kaszy jaglanej 

250 ml mleka 

3 łyżeczki gorzkiego kakao

40 g gorzkiej czekolady min. 64%

3 łyżki płynnego miodu

3 łyżki pestek granatu 



Kaszę przepłukać na sicie ciepłą wodą, do czasu, aż woda będzie przeźroczysta. Przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Do gorącej kaszy dodać kakao, połamaną czekoladę i miód. Dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Całość zblendować na gładki krem. Przełożyć do misek i udekorować pestkami granatu i startą czekoladą. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! 


1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...