wtorek, 10 listopada 2015

Sałatka z pieczonym kurczakiem i kukurydzą

Lubię lekkie sałatki, bez ciężkich sosów na bazie majonezu. Można je jeść właściwe w dowolnej ilości. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Dzięki dodatkowi pieczonego kurczaka (który u mnie często pozostaje po niedzielnym obiedzie), sałatka jest bardzo sycąca i bogata w cenne białko.
Prosty dressing podkreśla i wyostrza smak składników. Zajadajcie na zdrowie ;) 


Składniki:
Sałatka:
1 pieczona pierś z kurczaka (bez skóry)
80 g miksu sałat z rukolą
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
Dressing: 
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)



Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pieczoną pierś porwać rękami na mniejsze kawałki. Ułożyć na reszcie składników. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Smacznego! 


2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...