niedziela, 22 listopada 2015

Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Rozgrzewające i sycące. Takie powinny być jesienne zupy. Ta z soczewicą świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Szybka, prosta i tania w przygotowaniu. Kilka fajnie połączonych składników i możemy cieszyć się michą pysznej, aromatycznej, domowej zupy. Polecam! 


Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchew
200 ml mleka kokosowego
1,5 l domowego bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do podania)
grzanki (do podania)



Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na plasterki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz imbir. Podsmażyć przez chwilę. Dolać bulion i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie lekko miękka. Dosypać soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Zupę doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Zdjąć z ognia, zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać mleko kokosowe. Ponownie podgrzać przez ok. 3 minuty. Podawać gorącą z grzankami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 


3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...