Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
4 żółtka z dużych jajek
1 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
150 ml gęstej śmietany 18 %
1 łyżka spirytusu lub wódki
szczypta soli
4 żółtka z dużych jajek
1 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
150 ml gęstej śmietany 18 %
1 łyżka spirytusu lub wódki
szczypta soli
Dodatkowo:
konfitura z wiśni
1 litr oleju (do smażenia)
3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)
1 litr oleju (do smażenia)
3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą szklanki, literatki i kieliszka wykrawać po 3 koła różnej wielkości na jedną różę. Krążki ciasta ponacinać w kilku miejscach od brzegów, ale nie całkowicie do środka. Składać krążki od największego do najmniejszego. Zlepić mocno dociskając środek róży. Gotowe róże smażyć w oleju nagrzanym do temp. ok. 180 stopni, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu róże odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią z konfitury. Smacznego!
ooo takich to ja jeszcze nie jadłam :)))
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńCudowne Ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuń